Wanneer kom je in aanmerking voor baarmoederverwijdering?
Een baarmoederverwijdering (hysterectomie) is onomkeerbaar en bovendien een relatief zware buikoperatie. Geen oplossing waar een gynaecoloog voor zou kiezen, als het niet noodzakelijk zou zijn. Wanneer kom je nu precies in aanmerking voor een baarmoederverwijdering?
Alvorens wordt besloten tot een baarmoederverwijdering, is het belangrijk om de voor- en nadelen én de alternatieven goed op een rijtje te zetten. Bij bepaalde kwaadaardige aandoeningen, zoals bepaalde vormen van baarmoeder- of baarmoederhalskanker, is een hysterectomie onvermijdelijk, maar in het geval van een goedaardige aandoening kiest een gynaecoloog steeds vaker voor een minder drastisch alternatief. En dat is niet zonder reden…
Wanneer baarmoederverwijdering?
Zoals gezegd: in sommige gevallen is baarmoederverwijdering onvermijdelijk en valt er niets te kiezen. Bij goedaardige afwijkingen ligt dit anders en bestaan er vaak verschillende behandelingsmogelijkheden. Een operatie komt dan vaak pas ter sprake als er geen alternatief is. De beslissing om een hysterectomie te laten uitvoeren verdient op zijn minst een zorgvuldige afweging.
Baarmoederverwijdering, oftewel hysterectomie, kan een oplossing bieden voor de volgende aandoeningen. Of het inderdaad dé oplossing is, hangt af van jouw persoonlijke situatie.
- Kwaadaardige aandoeningen, zoals baarmoederkanker of baarmoederhalskanker. – soms de enige keuze
- Verzakkingen – soms de enige optie, maar behandeling kan ook bestaan uit fysiotherapie (bekkenbodemtherapie) of het plaatsen van een steunende ring. In sommige gevallen is een hysterectomie onvermijdelijk, bijvoorbeeld als de baarmoeder ver naar buiten zakt.
- Endometriose – in overleg met de gynaecoloog. Alleen als er geen alternatieven zijn en de voor- en nadelen goed zijn afgewogen. In geval van endometriose is baarmoederverwijdering zelden noodzakelijk.
- Andenomyose – deze aandoening komt het meest voor bij vrouwen boven de veertig en de diagnose is vaak moeilijk te stellen. Pas als alternatieve behandelingen geen oplossing bieden, kan worden besloten tot een hysterectomie.
- Poliepen en myomen – tegenwoordig zal een gynaecoloog in geval van poliepen of myomen eerst kijken naar minder rigoureuze alternatieven waarbij de baarmoeder behouden blijft, zoals hormoonbehandeling of de MyoSure methode.
- Hevige menstruatieklachten door hormoondisbalans – pas wanneer alle alternatieven zijn uitgesloten. Vaak bieden minder ingrijpende oplossingen als hormoontherapie of de NovaSure methode uitkomst.
Ga voorbereid naar de gynaecoloog
Alle voor- en nadelen van behandelingen vind je hier in een overzicht. Een baarmoederverwijdering is een zware buikoperatie met een herstel van minimaal 1 tot 2 maanden. Bovendien is het onomkeerbaar. Heb jij dus last van één van bovenstaande klachten, is het dus raadzaam om de mogelijkheden goed door te nemen met je gynaecoloog.