Wat als NovaSure niet uitgevoerd kan worden?

Wat als NovaSure niet uitgevoerd kan worden?
31 maart 2017
NovaSure

Ongeveer 10 tot 30% van de vrouwen krijgt te maken met hevige menstruatieklachten. Medicatie kan soms voor verlichting zorgen, een definitieve oplossing is de hysterectomie, oftewel: verwijdering van de baarmoeder, maar tegenwoordig wordt echter steeds vaker gekozen voor een minder intensieve oplossing zoals MyoSure of NovaSure. Maar bij welke oorzaken van hevig bloedverlies worden NovaSure en/of MyoSure toegepast?

Wanneer NovaSure en wanneer niet?

NovaSure is een behandeling waarbij de arts met behulp van elektrische lading baarmoederslijmvlies verwijdert. Wanneer je maandelijks last hebt van hevig bloedverlies, is daar meestal een oorzaak voor te vinden. Indien die oorzaak is gelegen in een hormonale disbalans dat een te sterke opbouw van baarmoederslijmvlies veroorzaakt, is NovaSure een veelgebruikte oplossing. Echter, wat veel vrouwen niet weten is dat NovaSure geen oplossing biedt voor myomen (vleesbomen) en poliepen in de baarmoederholte. De behandelmethode van NovaSure is simpelweg alleen geschikt voor baarmoederslijmvlies verwijdering in de baarmoederwand. Meer informatie over de NovaSure behandeling lees je hier. Voor de verwijdering van poliepen en myomen in de baarmoederholte is er een andere methode: MyoSure.

MyoSure als oplossing bij myomen en poliepen

Indien je van je arts te horen hebt gekregen dat je niet in aanmerking komt voor de NovaSure behandeling, is er grote kans op een alternatief. De reden dat NovaSure niet kan worden uitgevoerd is namelijk veelal dat er een myoom of poliep in de weg zit. Myomen en poliepen zijn op zichzelf vaak de oorzaak van hevig bloedverlies. In de baarmoederholte kunnen myomen en poliepen worden verwijderd met de MyoSure methode. In veel gevallen zijn de hevige menstruatieklachten daarmee opgelost. Is dit niet het geval omdat je tevens een te sterke opbouw van baarmoederslijmvlies (vaak gevolg van hormoondisbalans)hebt, dan is een NovaSure behandeling alsnog een optie na de MyoSure behandeling.

Samenvattend: MyoSure of NovaSure?

Het is van belang dat je wat de oorzaak is van jouw klachten. Indien het gaat om een afwijking in de baarmoederholte (poliep, myoom, vleesboom), is MyoSure een veelgebruikte methode. Indien de menstruele klachten worden veroorzaakt door een te sterke opbouw van baarmoederslijmvlies, zal de arts kiezen voor NovaSure.

Bespreek jouw situatie en de daarbij passende mogelijkheden dus goed met je huisarts of behandelend gynaecoloog. Met specifieke vragen over dit onderwerp, kun je altijd terecht bij Gynaecoloog Vera. Via dit formulier kun je haar een vraag stellen. Zij zal dan tussen haar werkzaamheden als gynaecoloog door antwoord geven.

Op zoek naar een gespecialiseerd ziekenhuis in de omgeving?