Lisette, Annemarijn en Lianne (moeder & dochters) - Wat menstruatie betreft lijken we op elkaar

Lisette: “Wat menstruatie betreft lijken we inderdaad op elkaar. We merken alle drie dat we veel klachten hebben – helaas. Buikpijnklachten.” Lianne: “En er gewoon heel wit uitzien. Niet helemaal fit zijn. Moe.” Annemarijn: “Ik voel me gewoon niet lekker. Nee, echt niet. Of we er makkelijk over praten? Met mijn moeder en mijn zus doe ik dat wel. Met vriendinnen en met collega’s ook wel, maar verder niet echt.”

Lisette: “Ik heb het er ook wel met collega’s over omdat je toch in een andere levensfase terechtkomt en merkt dat je menstruatie verandert. Ik heb het er dus vooral met collega’s over van dezelfde leeftijd.” Lianne: “Ik ben er ook niet moeilijk in. Met klasgenoten praat ik er ook over. Ik studeer met alleen maar meiden dus dat is makkelijk. Maar met collega’s en vriendinnen eigenlijk ook wel. Het maakt mij niet zoveel uit.”

Lisette: “Wat het raarste is dat ik ooit heb gehoord over menstruatie? Grappige vraag. De jongste is een jongen en die kan wel eens bokken op de meiden als zij ongesteld zijn. Of als hij denkt dat ze ongesteld zijn, omdat ze dan chagrijnig zijn. Dat krijgen we dan altijd te horen: ‘Ze zijn chagrijnig, dus ze zijn ongesteld’. Dat vind ik echt een fabeltje. Misschien ben je wel wat korter door de bocht, maar dat kan ook buiten de menstruatie om zijn.”

Naar de huisarts of niet?

Lisette: “Een normale menstruatie is voor iedereen anders. Ik denk dat er geen vast model is. Wat een grens zou zijn voor mij? Ik ga sowieso niet vaak naar de huisarts. Zeker voor dit soort dingen niet. Op dit moment vloei ik twee of drie dagen flink. Ik denk dat als dat echt vijf dagen zou zijn… dat ik dan naar de huisarts zou gaan. Dat is niet gezond. De eerste keer zou ik het even aankijken, de tweede keer ook, maar bij de derde keer zou ik gaan. Ik kijk het altijd eerst even aan.”

Lianne: “Ik denk dat je sowieso geen schaamte hoeft te hebben om naar een huisarts te gaan. Een huisarts ziet zoveel verschillende dingen. Ik denk dat dat geen probleem hoeft te zijn. Dus wat ik zou zeggen is dat je dat gewoon moet doen. Wie weet kan het opgelost worden. Anders loop je nog zes jaar met heel veel pijn en ellende terwijl het binnen een half jaar weg kan zijn. En dat is gewoon zonde.”

Wat is normaal?

Annemarijn: “Ik denk ook niet dat je je voor menstruatieproblemen hoeft te schamen. Als het probleem opgelost kan worden, zou ik ervoor gaan. Maar ik moet wel eerlijk zeggen dat ik zelf ook niet zo snel naar de huisarts stap. Het is ook heel lastig. Je weet niet wat ‘normaal’ is. Je hoort wel dingen, maar de één ervaart pijn op een andere manier dan de ander. Je kunt het niet echt vergelijken. Wat is last? De één vindt een zeurderig gevoel al erg en de ander ligt helemaal dubbel geklapt van de pijn en vindt dat normaal.”

Lianne: “Ik heb me wel eens ziekgemeld vanwege de menstruatie. Maar dan in combinatie. Dan heb ik echt hoofdpijn en ben ik echt moe en als je dan ook nog eens buikpijn hebt. Dan zie ik het niet zitten. Dat is maar één keer gebeurd hoor, m’n moeder is daar best wel streng in. Ziekmelden mag niet zomaar.” Lisette: “Oh jee, we gaan niet naar de dokter én je mag je niet ziekmelden. Strenge moeder. Maar we praten er wel over hoor, haha!”

Lianne: “Of ik de exacte reden noem als ik me zou ziekmelden? Op mijn werk zou ik me ‘gewoon’ ziekmelden. En voor mijn studie? Tja, je bent niet verplicht om naar school te gaan dus ik hoef geen reden te geven. Tegen de meiden daar zou ik het wel zeggen. Dat het echt niet gaat vandaag, dus dat ik thuisblijf. Daar durf ik het onderwerp wel aan te snijden.”

MISC-08292-NLD-NL Rev.001

Op zoek naar een gespecialiseerd ziekenhuis in de omgeving?