Aandacht voor een bloedserieus probleem

Iedere vrouw met hevig bloedverlies tijdens de menstruatie heeft een verhaal. Een bloedserieus verhaal. Dat hoor je alleen zelden en dat is raar. Menorragie is namelijk een medische aandoening die nogal wat impact heeft: lichamelijk, psychisch en sociaal. Toch gaat bijna de helft van de vrouwen nog altijd niet naar de huisarts.

Landelijke campagne

De campagne Bloedserieus zet een bloedserieus gezondheidsprobleem op de agenda. Letterlijk. Vanaf 2019 komt de hele maand november in het teken van de campagne te staan. Overal in Nederland zijn dan voorlichtingsbijeenkomsten en extra spreekuren, waar je terecht kunt voor informatie en/of vragen kunt stellen aan de gynaecoloog. In ziekenhuizen, maar bijvoorbeeld ook in het theater én natuurlijk online.

Gaat deze campagne soms over jou?

Hevig menstrueel bloedverlies is geen zeldzaam probleem. Maar liefst 1 op de 5 vrouwen krijgt ermee te maken. In Nederland gaat het om zo’n 500.000 vrouwen tussen de 35 en 55 jaar 1. Iedereen kent dus wel iemand met deze aandoening. Misschien ben jij zelf die nummer één?

Over hevig menstrueel bloedverlies bestaan nog veel misverstanden. Dit blijkt onder meer uit online onderzoek 4. Want hoewel menorragie het dagelijks functioneren op verschillende manieren negatief beïnvloedt, gaat slecht 54% van de vrouwen naar de huisarts en belandt slechts 28% vervolgens bij de gynaecoloog.

75%
Weet niet dat menorragie een medisch erkende aandoening is.

60%
Denkt dat hevige menstruaties er nu eenmaal bij horen.

27%
Weet niet hoe de huisarts hierbij zou kunnen helpen.

Uit online onderzoek van Radboudumc 3 blijkt dat een derde van de vrouwen door hun menstruatie wordt belemmerd in het dagelijks functioneren. Van de ondervraagde vrouwen zegt 54% last te hebben van een hevige menstruatie en ondervindt 38% zoveel klachten dat de agenda er op moet worden aangepast. Slechts 48,6% is daarover open tegen familie of vrienden.

De campagne Bloedserieus zet hevig menstrueel bloedverlies op de agenda door vrouwen aan te moedigen hun verhaal te delen. Met elkaar én met de arts.

Menorragie is een medisch erkende aandoening waarvoor meerdere, eenvoudige oplossingen bestaan. Het is belangrijk te weten wélke oplossingen dat zijn, zodat je goed bent voorbereid op een gesprek met de arts.

 

Bloedserieus TV

De kaartjes voor het Gala van de Vrouwenkwaaltjes in de Philharmonie in Haarlem (2017) en de Verkadefabriek in Den Bosch (2018) waren in een mum van tijd uitverkocht. Best bijzonder voor een avond over taboeonderwerpen als urineverlies, minder zin in seks en hevige menstruaties. Bloedserieus TV was erbij.

Bloedserieus in de media

De campagne Bloedserieus kom je het jaar rond tegen. Op locatie, bijvoorbeeld tijdens een publieksbeurs of speciale voorlichtingsbijeenkomst, maar ook in de media. Bekijk hier het mediaoverzicht.

Het verhaal van Kimberly

Ook Editie NL schonk aandacht aan de campagne Bloedserieus. Gynaecoloog Marlies Bongers legt in de uitzending van 29 oktober uit wat hevig menstrueel bloedverlies is. Ervaringsdeskundige Kimberly is zo dapper haar persoonlijke verhaal te delen. ‘Ik kan een colafles per dag vullen.’

www.rtlnieuws.nl/video
Publicatiedatum: 29 oktober 2019

Ongesteld na de bevalling? Bewaar het kraamverband

Ook Meer voor Mama's besteedde aandacht aan iets waar nieuwe moeders niet snel over zullen praten: hoe hun menstruatie kan veranderen na een bevalling.
In elke levensfase kan je last krijgen van hevige menstruaties, niet alleen bij het begin van je ongesteldheid als meisje of als je richting de overgang gaat.

meervoormamas.nl
Publicatiedatum: 25 november 2019

Ongesteld na je bevalling: wat kun je verwachten?

Niet alleen vrouwen richting overgang krijgen last van hevig bloedverlies. Als je na je laatste bevalling kraamverband blijft gebruiken - maar dan voor je menstruatie - dan heb je een Bloedserieus probleem. Wat is er aan de hand? Je lees erover op MamaLove.

mamalove.nl
Publicatiedatum: 22 november 2019
Toon meer publicaties