Aandacht voor een bloedserieus probleem

Iedere vrouw met hevig bloedverlies tijdens de menstruatie heeft een verhaal. Een bloedserieus verhaal. Dat hoor je alleen zelden en dat is raar. Menorragie is namelijk een medische aandoening die nogal wat impact heeft: lichamelijk, psychisch en sociaal. Toch gaat bijna de helft van de vrouwen nog altijd niet naar de huisarts.

Landelijke campagne

De campagne Bloedserieus zet een bloedserieus gezondheidsprobleem op de agenda. Letterlijk. Vanaf 2019 komt de hele maand november in het teken van de campagne te staan. Overal in Nederland zijn dan voorlichtingsbijeenkomsten en extra spreekuren, waar je terecht kunt voor informatie en/of vragen kunt stellen aan de gynaecoloog. In ziekenhuizen, maar bijvoorbeeld ook in het theater én natuurlijk online.

Gaat deze campagne soms over jou?

Hevig menstrueel bloedverlies is geen zeldzaam probleem. Maar liefst 1 op de 5 vrouwen krijgt ermee te maken. In Nederland gaat het om zo’n 500.000 vrouwen tussen de 35 en 55 jaar 1. Iedereen kent dus wel iemand met deze aandoening. Misschien ben jij zelf die nummer één?

Over hevig menstrueel bloedverlies bestaan nog veel misverstanden. Dit blijkt onder meer uit online onderzoek 4. Want hoewel menorragie het dagelijks functioneren op verschillende manieren negatief beïnvloedt, gaat slecht 54% van de vrouwen naar de huisarts en belandt slechts 28% vervolgens bij de gynaecoloog.

75%
Weet niet dat menorragie een medisch erkende aandoening is.

60%
Denkt dat hevige menstruaties er nu eenmaal bij horen.

27%
Weet niet hoe de huisarts hierbij zou kunnen helpen.

Uit online onderzoek van Radboudumc 3 blijkt dat een derde van de vrouwen door hun menstruatie wordt belemmerd in het dagelijks functioneren. Van de ondervraagde vrouwen zegt 54% last te hebben van een hevige menstruatie en ondervindt 38% zoveel klachten dat de agenda er op moet worden aangepast. Slechts 48,6% is daarover open tegen familie of vrienden.

De campagne Bloedserieus zet hevig menstrueel bloedverlies op de agenda door vrouwen aan te moedigen hun verhaal te delen. Met elkaar én met de arts.

Menorragie is een medisch erkende aandoening waarvoor meerdere, eenvoudige oplossingen bestaan. Het is belangrijk te weten wélke oplossingen dat zijn, zodat je goed bent voorbereid op een gesprek met de arts.

 

Bloedserieus TV

De kaartjes voor het Gala van de Vrouwenkwaaltjes in de Philharmonie in Haarlem (2017) en de Verkadefabriek in Den Bosch (2018) waren in een mum van tijd uitverkocht. Best bijzonder voor een avond over taboeonderwerpen als urineverlies, minder zin in seks en hevige menstruaties. Bloedserieus TV was erbij.

Bloedserieus op locatie

De campagne Bloedserieus kom je het jaar rond tegen. Niet alleen in ziekenhuizen, maar
bijvoorbeeld ook op publieksbeurzen of in het theater. Kijk hier voor actuele agendatips.

Bloedserieus op de Libelle Zomerweek 2019

Van donderdag 23 t/m woensdag 29 mei is het Almeerderstrand in Almere het decor van de altijd gezellige Libelle Zomerweek. Je kunt daar eindeloos shoppen, meedoen met workshops, nieuwe producten proeven, mode- en beautytrends spotten en bekende influencers ontmoeten. Op deze unieke buitenbeurs vind je ook een informatiestand van Bloedserieus.

Datum:23 tm 29 mei 2019
Locatie:Almere Strand

Bloedserieus in de media

De campagne Bloedserieus kom je het jaar rond tegen. Op locatie, bijvoorbeeld tijdens een publieksbeurs of speciale voorlichtingsbijeenkomst, maar ook in de media. Bekijk hier het mediaoverzicht.

Wat betekent hevig menstrueren voor je relatie?

Te hevig menstrueren is een bloedserieus probleem dat op alle manieren impact heeft op je leven. Wat betekent het bijvoorbeeld voor je relatie? Je leest het in de bijlage #SeksueleGezondheid bij De Groot Randstedelijke Telegraaf én online via www.planethealth.nl.

www.planethealth.nl
Publicatiedatum: 4 september 2019

Wanneer is veel te veel?

In de derde editie van OVERHOOP – magazine voor vrouwen in de overgang – lees je over hevig menstrueel bloedverlies (wat zijn de signalen?) en over de campagne Bloedserieus. Meer informatie over dit magazine of een exemplaar bestellen? Kijk op www.overhoopmagazine.nl.

www.overhoopmagazine.nl
Publicatiedatum: 2 oktober 2019

Het verhaal van Annebelle

Vrouw Nieuws besteedt in aanloop naar de Bloedserieus campagnemaand in november wekelijks aandacht aan de impact van té hevig menstrueren. In aflevering 1: het verhaal van Annebelle. Zij dokterde jarenlang voordat eindelijk een diagnose werd gesteld.

vrouw.nieuws.nl
Publicatiedatum: 2 oktober 2019