Aandacht voor een bloedserieus probleem

Iedere vrouw met hevig bloedverlies tijdens de menstruatie heeft een verhaal. Een bloedserieus verhaal. Dat hoor je alleen zelden en dat is raar. Hevig menstrueel bloedverlies (HMB) is namelijk een medische aandoening die nogal wat impact heeft: lichamelijk, psychisch en sociaal. Toch gaat bijna de helft van de vrouwen nog altijd niet naar de huisarts.

Landelijke campagne

De campagne Bloedserieus zet een bloedserieus gezondheidsprobleem op de agenda. Het jaar rond én tijdens de campagnemaand in november. Overal in Nederland organiseren ziekenhuizen dan extra spreekuren en andere (online) events waar patiëntenvoorlichting wordt gegeven.

Gaat deze campagne soms over jou?

HMB is geen zeldzaam probleem. Maar liefst 1 op de 5 vrouwen krijgt ermee te maken. In Nederland gaat het om zo’n 500.000 vrouwen tussen de 35 en 55 jaar 1. Iedereen kent dus wel iemand met deze aandoening. Misschien ben jij zelf die nummer één?

Over hevig menstrueel bloedverlies bestaan nog veel misverstanden. Dit blijkt onder meer uit online onderzoek 4. Want hoewel HMB het dagelijks functioneren op verschillende manieren negatief beïnvloedt, gaat slechts 54% van de vrouwen naar de huisarts en belandt slechts 28% vervolgens bij de gynaecoloog.

75%
Weet niet dat HMB een medisch erkende aandoening is.

60%
Denkt dat hevige menstruaties er nu eenmaal bij horen.

27%
Weet niet hoe de huisarts hierbij zou kunnen helpen.

Uit online onderzoek van Radboudumc 3 blijkt dat een derde van de vrouwen door hun menstruatie wordt belemmerd in het dagelijks functioneren. Van de ondervraagde vrouwen zegt 54% last te hebben van een hevige menstruatie en ondervindt 38% zoveel klachten dat de agenda er op moet worden aangepast. Slechts 48,6% is daarover open tegen familie of vrienden.

De campagne Bloedserieus zet hevig menstrueel bloedverlies op de agenda door vrouwen aan te moedigen hun verhaal te delen. Met elkaar én met de arts.

HMB is een medisch erkende aandoening waarvoor meerdere, eenvoudige oplossingen bestaan. Het is belangrijk te weten wélke oplossingen dat zijn, zodat je goed bent voorbereid op een gesprek met de arts.

 

Bloedserieus TV

De kaartjes voor het Gala van de Vrouwenkwaaltjes in de Philharmonie in Haarlem (2017) en de Verkadefabriek in Den Bosch (2018) waren in een mum van tijd uitverkocht. Best bijzonder voor een avond over taboeonderwerpen als urineverlies, minder zin in seks en hevige menstruaties. Bloedserieus TV was erbij.

Bloedserieus in de media 2021

De campagne Bloedserieus kom je het jaar rond tegen. Op locatie, bijvoorbeeld tijdens een publieksbeurs of speciale voorlichtingsbijeenkomst, maar ook in de media. Bekijk hier het mediaoverzicht.

Chantal kwam vaak dagenlang haar huis niet uit.

Chantal had altijd al een hevige menstruatie. In de overgang werd het bloedverlies extreem. Een van de grootste ongemakken van de aandoening HMB (hevig menstrueel bloedverlies). “Het bepaalde en beperkte mijn leven. Sporten, uitgaan of bij iemand op bezoek gaan was niet mogelijk.”

www.planethealth.nl
Publicatiedatum: 5 maart 2021
Toon meer publicaties

Bloedserieus in de media 2020

“Na mijn eerste menstruatie was een bloedtransfusie nodig.”

Menstruatie is al geen gangbaar gespreksonderwerp voor bij de koffieautomaat, laat staan de hoeveelheid tampons en maandverbanden die je gebruikt. Het gevolg is dat veel vrouwen bij abnormale klachten (te) laat aan de bel trekken. Omdat maar liefst 500.000 vrouwen kampen met hevig menstrueel bloedverlies, roept de landelijke voorlichtingscampagne Bloedserieus deze novembermaand op tot meer openheid.

telegraaf.nl/vrouw
Publicatiedatum: 19-11-2020

Gratis webinar Cycle Care over HMB

Cycle organiseerde samen met de landelijke campagne Bloedserieus een webinar over dit serieuze onderwerp op donderdagavond 19 november. Presentatrice en radio dj Fabienne de Vries ging in gesprek met gynaecologen Vera Haitsma en Dorenda van Dijken en uiteraard konden er ook vragen worden gesteld.

Webinar terugkijken?
Klik hier en gebruik het wachtwoord: RM!SNy$3

cycle.care
Publicatiedatum: 19-11-2020

Aan deze symptomen herken je hevig menstrueel bloedverlies

Hevig menstrueel bloedverlies (HMB) is een medisch erkende aandoening. Maar hevig is natuurlijk een subjectief begrip. Daarom: 7 symptomen waaraan je HMB kunt herkennen. Plus een overzicht van de mogelijke behandelopties

Dokter.nl
Publicatiedatum: 11-11-2020
Toon meer publicaties

Bloedserieus in de media 2019

 

Het verhaal van Kimberly

Ook Editie NL schonk aandacht aan de campagne Bloedserieus. Gynaecoloog Marlies Bongers legt in de uitzending van 29 oktober uit wat hevig menstrueel bloedverlies is. Ervaringsdeskundige Kimberly is zo dapper haar persoonlijke verhaal te delen. ‘Ik kan een colafles per dag vullen.’

www.rtlnieuws.nl/video
Publicatiedatum: 29 oktober 2019

Ongesteld na de bevalling? Bewaar het kraamverband

Ook Meer voor Mama's besteedde aandacht aan iets waar nieuwe moeders niet snel over zullen praten: hoe hun menstruatie kan veranderen na een bevalling.
In elke levensfase kan je last krijgen van hevige menstruaties, niet alleen bij het begin van je ongesteldheid als meisje of als je richting de overgang gaat.

meervoormamas.nl
Publicatiedatum: 25 november 2019

Ongesteld na je bevalling: wat kun je verwachten?

Niet alleen vrouwen richting overgang krijgen last van hevig bloedverlies. Als je na je laatste bevalling kraamverband blijft gebruiken - maar dan voor je menstruatie - dan heb je een Bloedserieus probleem. Wat is er aan de hand? Je lees erover op MamaLove.

mamalove.nl
Publicatiedatum: 22 november 2019
Toon meer publicaties