8 feiten over ongesteld zijn

8 feiten over ongesteld zijn
10 March 2016
Weetjes

Van ongesteld zijn word je humeurig, door het bloedverlies raak je veel ijzer kwijt en als je menstruatie even uitblijft wil dat niet direct zeggen dat je zwanger bent. Van sommige feiten zijn we inmiddels goed op de hoogte, maar wist je dit al over jouw maandelijkse feestje?

 1. Het eerste filmpje over ongesteldheid stamt uit 1946
  In sommige landen ligt er nog steeds een taboe op ongesteld zijn, maar Walt Disney probeerde dit taboe al een aantal jaar geleden uit de wereld te helpen. In 1946 bracht Walt Disney The Story of Menstruation uit. Een korte film die oorspronkelijk is geproduceerd om Amerikaanse studenten meer te leren over ongesteld zijn. Daarbij is The Story of Menstruation het eerste filmpje waarin het woord vagina werd gebruikt.
 2. Je menstruatie kost je zo’n 26.000 euro
  De aanschaf van nieuw maandverband, tampons of menstruatiecups, maar ook het kopen van nieuw ondergoed, middelen om menstruatieklachten te bestrijden en natuurlijk de benodigde dosis chocola. Een Brits onderzoek heeft uitgewezen dat je gedurende je hele leven zo’n 26.000 euro uitgeeft aan je menstruatie (en wist je trouwens dat vrouwen in hun hele leven gemiddeld zo’n 2.880 dagen ongesteld zijn? Dat is omgerekend dus bijna acht jaar!).
 3. Meisjes worden steeds jonger ongesteld 
  Waar in 1900 meisjes gemiddeld hun eerste menstruatie kregen rond 13,5 jarige leeftijd is dit in 1980 gezakt naar 12,3 jaar.
 4. Gemiddeld verlies je ongeveer een kopje bloed tijdens je menstruatie
  Het lijkt soms meer dan het is, maar gemiddeld verliest een vrouw slechts een paar eetlepels tot een kopje bloed gedurende de hele week. Uitzonderingen daargelaten. Waar maakten we ons ook alweer zo druk om?!
 5. Vrouwen kunnen een menstruatie ervaren op andere plekken
  Als je dacht dat ongesteld zijn an sich al erg genoeg is, zit je er goed naast. Het kan namelijk voorkomen dat de ongesteldheid niet in de baarmoeder plaatsvindt, maar zich op andere plekken uit. Een bijzonder verhaal komt uit Amerika waar een vrouw tijdens haar menstruatie last had van pijnlijke zweren op haar benen die gedurende vijf of zes dagen lang hevig bloedden.
 6. Een onregelmatige menstruatie kan tal van oorzaken hebben
  Tussentijds bloedverlies, een langdurige menstruatie of een korte cyclus. Een onregelmatige menstruatie kan veroorzaakt worden door verschillende factoren, zoals stress, zwangerschap, extreem gewichtsverlies of zelfs ziektes. Raadpleeg altijd je huisarts als je je zorgen maakt over jouw menstruatie en blijf er niet mee rondlopen.
 7. Als je ongesteld bent, geef je meer geld uit tijdens het shoppen
  Dat we gek zijn op shoppen, is niets nieuw. Dat we dit het beste kunnen doen tijdens onze menstruatie, is dan weer wel een bijzonder nieuwtje! Onderzoekers hebben ontdekt dat vrouwen die ongesteld zijn hun uitgaven beter kunnen controleren dan vrouwen die ovuleren. Enerzijds een prachtige vaardigheid om over te beschikken en anderzijdseen fantastisch excuus om lekker los te gaan in de winkel.
 8. Jouw maandverband en tampons zijn niet zo hygiënisch als je denkt
  Inmiddels zijn tampons en maandverband al zo normaal dat je er niet eens bij stilstaat wat er eigenlijk in deze producten zit. Deze vrouwelijke accessoires die je moeten beschermen tegen doorlekken (iel!) zijn namelijk lang niet zo hygiënisch als je denkt. Tampons en maandverband worden bij de productie gebleekt met chloor. Hierdoor kunnen kankerverwekkende stoffen vrijkomen die via jouw vagina in je lichaam terecht kunnen komen en zich hier kunnen ophopen. Dat is pas iel!
Op zoek naar een gespecialiseerd ziekenhuis in de omgeving?