Bloedserieus op De Nationale Gezondheidsbeurs

Bloedserieus op De Nationale Gezondheidsbeurs
21 January 2020
Nieuws

Heb je vragen over menstruatie? Kom dan naar De Nationale Gezondheidsbeurs. Op het Vrouwenzorgplein vind je onder meer een stand van Bloedserieus; de landelijke voorlichtingscampagne over hevig menstrueel bloedverlies (HMB). De Bloedserieus stand bevindt zich in hal 1, standnummer 01B16-7. In de stand kun je terecht voor informatie over de mogelijke oorzaken van HMB en de behandelopties die er zijn, waaronder NovaSure. Op het plein zijn nog veel meer stands te vinden over vrouwspecifieke gezondheidsonderwerpen, zoals menstruatie en overgang.

Op donderdag 6 februari geeft gynaecoloog Vera Haitsma de lezing ‘Hevig bloedverlies: wat kun je doen?’ Vera Haitsma beantwoordde de afgelopen jaren honderden vragen over het onderwerp via de website hevigbloedverlies.nl. Zij geeft ook uitleg in de campagnevideo. Na afloop van de lezing is er in de stand van Bloedserieus ruimte voor een speedconsult.

Ook interessant: de lezing ‘Hevige menstruaties: wat nu?’ van Marian van den Brink (vrijdag 7 februari). Marian van den Brink is huisarts en doet daarnaast onderzoek naar de behandeling van hevig menstrueel bloedverlies. Tijdens haar lezing zoomt zij in op de behandelopties bij HMB in de huisartsenpraktijk of bij de gynaecoloog. Na afloop is er in de stand van Bloedserieus de mogelijkheid individuele vragen te stellen.

Menstruatiedeskundige Paula Kragten geeft een peptalk vol praktische tips. Want wat is eigenlijk een normale menstruatie? Wanneer is het code rood? Wat kun je doen als de rode vlag droef halfstok wappert omdat ‘de feestweek’ helemaal geen feestje is? Wat kun je zelf doen tegen extreme menstruatiepijn, hevig menstrueel bloedverlies, een onregelmatige cyclus of PMS?

Hevig menstrueel bloedverlies kan verschillende oorzaken hebben. Denk aan endometriose of adenomyose. Tijdens haar lezing ‘Pijnlijke menstruaties: ‘vrouwenkwaaltje’ of endometriose?’ zoomt gynaecoloog Noor Paridaans in op de symptomen. Wat is endometriose precies? Wat kun je zelf doen om de regie over je leven terug te krijgen? En niet te vergeten: wat is hierbij de rol van de arts? Aansluitend is er gelegenheid voor een speedconsult in de stand van de Endometriose Stichting.

Veranderingen in de hormoonhuishouding tijdens de overgang zijn eveneens een veel voorkomende oorzaak van hevig menstrueel bloedverlies. Ook over deze thema’s is op het Vrouwenzorgplein volop informatie te vinden.

Het lezingenprogramma wisselt dagelijks. Kijk voor het actuele volledige overzicht van sprekers op gezondheidsbeurs.nl/lezingenprogramma.

De Nationale Gezondheidsbeurs wordt van donderdag 6 tot en met zondag 9 februari 2020 gehouden in de Jaarbeurs Utrecht. Open: van 10.00 – 17.30 uur. Kijk voor meer informatie en het volledige programma op gezondheidsbeurs.nl. 

Op zoek naar een gespecialiseerd ziekenhuis in de omgeving?