De eerste menstruatie na de zwangerschap
Na zes tot acht weken, drie maanden of zelfs na een half jaar pas. Het moment dat jouw menstruatie na de zwangerschap weer op gang komt, kan erg verschillen per vrouw. De reden? Alles wat er gedurende deze negen maanden (en erna) in jouw lichaam heeft plaatsgevonden. De oplossing? Je lichaam simpelweg een beetje tijd gunnen.
Waar blijft mijn menstruatie?
Het kan even duren voordat je na de bevalling weer voor de eerste keer ongesteld wordt. In die negen maanden zwangerschap is jouw lichaam namelijk lekker aan de slag gegaan met allerlei hormonen waardoor er van alles in je lichaam is veranderd. Dat is allemaal wel leuk en aardig, dat eeuwige gerommel met die hormonen, maar uiteindelijk is het toch wel fijn als er weer gewoon een menstruatie op gang komt. Geen nood! Het is gelukkig heel normaal dat het even duurt voordat je de pakjes tampons en dozen maandverband weer elke maand tevoorschijn kan halen.
Na de bevalling kan je nog een week lang last hebben van de kraamvloed, het bloedverlies na de bevalling. Dit wordt gedurende de week langzaamaan minder, maar je kan nog tot zo’n vier tot zes weken vocht blijven verliezen. Als dit voorbij is, kan de menstruatie direct weer op gang komen, maar dit is lang niet bij elke vrouw het geval. Gemiddeld duurt het zo’n drie tot zes maanden voordat de ongesteldheid weer eens van zich laat horen.
Is mijn menstruatie ook veranderd?
In de meeste gevallen verloopt je menstruatie weer hetzelfde als negen maanden geleden, maar zoals dat wel vaker het geval is, bevestigt ook hier de uitzondering de regel. De eerste keer dat je weer vloeit na de zwangerschap kan het namelijk iets heviger of zwaarder zijn dan gewoonlijk. Ook kan de cyclus anders zijn dan dat hij was (van onregelmatig voor de bevalling naar regelmatig na de bevalling) en kan je last krijgen van wat afscheiding. Bezorgd? Niet nodig! De veranderingen zijn helemaal niet raar en het is vaak een simpele kwestie van tijd voordat jouw oude, vertrouwde cyclus weer op gang komt.
En hoe zit dat met borstvoeding geven?
Ook borstvoeding geven kan van invloed zijn op jouw uitblijvende menstruatie. Als je borstvoeding geeft, wordt er prolactine aangemaakt in je lichaam. Dit is een hormoon dat naast het aanmaken van de moedermelk ook de eisprong onderdrukt. Hierdoor duurt het logischerwijs langer voordat je weer ongesteld wordt. Toch zijn ook hier weer uitzonderingen. Sommige vrouwen hebben wel al een eisprong als ze nog volop borstvoeding geven, andere vrouwen worden als ze al een tijdje gestopt zijn met borstvoeding pas weer ongesteld.
Niet ongesteld, wel vruchtbaar
Dat je na de bevalling niet meteen weer ongesteld wordt, wil niet zeggen dat je daardoor ook niet vruchtbaar bent. De allereerste nieuwe eisprong vindt namelijk twee weken eerder plaats dan de eerste menstruatie. Dus ook als je nog niet ongesteld bent en niet gelijk weer zwanger wil worden, is het verstandig om gewoon weer anticonceptie te gebruiken!
Is jouw menstruatie wel degelijk verandert en heb je last van veel bloedverlies? Er zijn verschillende behandelopties bij hevige menstruele bloedingen. Raadpleeg je arts voor meer informatie.