Hoe hou je het fris?

Hoe hou je het fris?
8 juni 2015
Weetjes

Vaginale luchtjes, een onderwerp wat al vervelend klinkt en als je er last van hebt ook daadwerkelijk vervelend is. Niemand zit te wachten op een rare geur down there. Is één keer per maand menstrueren niet al vervelend genoeg? Helaas! Rare geurtjes en kleurtjes in je onderbroek zijn de vriendelijke manier van moeder natuur om te zeggen dat het daar beneden allemaal goed werkt.

Waarom ruik ik mezelf?

Doordat menstruatiebloed in aanraking komt met zuurstof, zweet en slijm, kan er een ietwat minder frisse geur ontstaan. Die rare geur die soms naar boven komt trekken, is in de meeste gevallen gelukkig heel normaal. Niets waar je je zorgen om hoeft te maken. Zorg wel dat je altijd tijdig je tampon of maandverband verwisselt. Als deze voltrekken met bloed, kan er al snel een geur ontstaan die je liever uit de weg gaat.

Hoe hou ik het fris?

Eén geruststelling: je ruikt jouw ongesteldheid zelf vaak het best. Anderen merken amper iets van wat er bij jou beneden allemaal aan de hand is. Maar ondanks het feit dat het (in de meeste gevallen) niet raar is om je eigen menstruatie te kunnen ruiken, kan het wel erg irritant zijn en ervoor zorgen dat je minder lekker in je vel zit. Deze tips kunnen je helpen om onaangename, vaginale geurtjes aan te pakken:

  • Gebruik een tampon in plaats van maandverband. Zo komt het menstruatiebloed niet in aanraking met zuurstof wat de geur kan verergeren. Verwissel je tampon ook regelmatig!
  • Was je vagina regelmatig met lauwwarm water en gebruik geen zeep. Deze kan de zuurgraad van verstoren en juist zorgen voor vervelende geurtjes;
  • Verwijder je schaamhaar. Hoe vies de verbeelding ook is: jouw haartjes houden allerlei viezigheid (zoals zweet en bloed) vast en veroorzaken dus sneller een vieze geur. Bijhouden dus, die bushbush daar beneden.
  • Een logische, maar niet te missen laatste tip: verschoon je onderbroek en draag geen al te strakke kleding. Te strakke kleding zorgt ervoor dat jij minder lekker in je vel zit, maar kan de geur ook verergeren.

Het hoort erbij

Het is dus hartstikke logisch dat het tijdens jouw menstruatie niet altijd naar roosjes ruikt daar beneden. Sterker nog; als het wél naar roosjes ruikt, ben je misschien iets te enthousiast in de weer geweest met rare zeepjes en middeltjes die uiteindelijk meer kwaad dan goed doen. Een gezonde vagina is een vagina die een beetje ruikt. Dat hoort erbij en is in principe alleen maar een teken dat alles naar behoren werkt.

Ga naar je huisarts

Komen er bij jou na bovenstaande tips nog steeds erg rare luchtjes naar boven en is de geur zo sterk dat je vermoedt dat je lichaam je iets wilt vertellen? Neem dan contact op met je huisarts. Het kan ook zo zijn dat de onaangename geur duidt op een vaginale infectie.

Op zoek naar een gespecialiseerd ziekenhuis in de omgeving?