Menstruatiecup vs. tampon
Als je ongesteld bent, grijp je al snel naar een tampon. Het is makkelijk mee te nemen, schoon en het werkt over het algemeen prima (tenzij je er één vergeet mee te nemen natuurlijk, maar dat is weer een heel ander verhaal). Ook maandverband wordt regelmatig uit de tas gehaald tijdens het maandelijkse feestje, maar zodra men het woord menstruatiecup hoort, kruipen de wenkbrauwen fronsend omhoog. Wat is de menstruatiecup precies en is het ook beter of fijner dan een tampon?
De tampon
Als we even teruggaan in de tijd blijkt dit hygiënische hulpmiddeltje al in de jaren ‘30 te zijn bedacht en ontwikkeld. De vrouw van de Amerikaanse Earle C. Haas had het helemaal gehad met die dikke, onhandige maandverbandjes die ze om de haverklap moest vervangen. Meneer Haas vond daarom dat het tijd werd voor een alternatief en een tijdje later was er Tampax: de eerste, goed werkende tampon.
De menstruatiecup
Wat veel mensen niet weten, is dat tegelijkertijd met de uitvinding van de tampon ook de menstruatiecup in het leven werd geroepen. Een duurzaam alternatief voor tampons of maandverband. Je draagt ‘m in je vagina en waar de cup het menstruatiebloed opvangt. In 1932 werd de eerste menstruatiecup ontwikkeld waarna nog veel verbeterde versies volgden. Ondertussen zijn er allerlei soorten, maten en modellen verkrijgbaar en is er voor elke menstruerende vrouw wel een bijpassende cup. Maar waarom kopen we toch elke maand gewoon weer massaal dat doosje met samengeperste watjes en hoor je bijna geen enkele vrouw over de menstruatiecup?
Hoe werkt de menstruatiecup?
De menstruatiecup werkt een tikkeltje anders dan een tampon. In plaats van het bloed te absorberen (zoals de tampon doet), vangt de menstruatiecup het bloed op in, jawel, een kuipje. Dit klinkt misschien nogal vies en raar, zo’n bekertje met bloed in je lichaam, maar het tegenovergestelde is waar. De cup houdt het vaginale slijmvlies helemaal intact, terwijl de tampon het slijmvlies juist kan beschadigen wat op zijn beurt weer kan zorgen voor irritaties en infecties. Dat is pas vies!
En verder?
Als je ongesteld bent, breng je de cup aan in je vagina. De spieren in de vagina houden de cup op zijn plaats, waardoor de vagina wordt afgesloten en – mits de cup goed geplaatst is – het menstruatiebloed wordt opgevangen. Om de twaalf uur moet de cup worden geleegd en verschoond. Handig, want zo kan je de cup ook ’s nachts onbezorgd laten zitten! Het hangt van jouw menstruatie af hoe vaak je de cup moet vervangen. Als je last hebt van hevig menstrueel bloedverlies zal je de cup vaker moeten legen dan vrouwen met een normale menstruatie.
Voordelen van een menstruatiecup
Naast de verminderde kans op infecties en de lange gebruiksduur, zijn er nog andere aspecten die vrouwen doen kiezen voor de cup in plaats van de bekende tampon. Voor het gemak hebben we alle voordelen even voor je op een rijtje gezet:
- Je hoeft de cup pas om de acht à twaalf uur te vervangen;
- Je kan de cup hergebruiken, je hoeft dus geen extra cup mee te nemen;
- De cup is milieuvriendelijk;
- De cup gaat lang mee (vijf tot tien jaar);
- Je hebt minder kans op Toxic Shock Syndrome (TSS);
- De (siliconen) cup is geurloos en houdt ongewilde geurtjes op afstand;
- Je kunt de hoeveelheid bloedverlies meten.
Nadelen van een menstruatiecup
Maar zoals onze nationale voetbalheld ons heeft geleerd, gaat elk voordeel gepaard met een nadeel. Ook de menstruatiecup is geen wondermiddel bij de menstruatie en kent enkele nadelen:•Het inbrengen en verwijderen van de cup kan in het begin lastig zijn;
- Als het vacuüm niet is verbroken, kan het verwijderen pijn doen;
- Het schoonmaken van de cup kan men vervelend vinden;
- Bij een verkeerde grootte of het verkeerd inbrengen van de cup kan het gaan lekken;
- Bij rubberen cups kan een rubberallergie optreden;
- De cup kan verschuiven bij een volle blaas, constipatie of tijdens het plassen/ontlasten.
Verschillende vrouwen, verschillende cups
Of je nu groot of klein bent, hevig vloeit of niet, zwanger bent geweest of nog nooit seks hebt gehad, voor elke vrouw zijn er verschillende soorten en maten cups (en leuke kleurtjes!). Zo heb je altijd een menstruatiecup die bij je past.
Cup of tampon?
Iedereen is anders en niet iedereen vindt het een fijn idee om maandelijks met een ingebracht kuipje door het leven te gaan. Toch zijn veel vrouwen die de menstruatiecup gebruiken erg enthousiast over het product. Ook bij hevig menstrueel bloedverlies kan het een uitkomst bieden, omdat de cup meer menstruatiebloed kan opvangen dan een tampon kan absorberen. Heb jij al een menstruatiecup of ben je nieuwsgierig geworden naar de cup? Wij zijn benieuwd naar jouw ervaringen!