Voeding en menstruatie – Is er een verband?

Voeding en menstruatie – Is er een verband?
18 October 2018
Weetjes

Als je op het internet rondsnuffelt en de eettrends leest, zou je kunnen denken dat de juiste voeding bijna alles kan verhelpen – zelfs menstruatiekrampen. Maar kunnen vrouwen de cyclus daadwerkelijk beïnvloeden met een dieet en/of zelfs pijn tegengaan? Wij hebben geen bewijs gevonden dat de menstruatie rechtstreeks via het dieet beïnvloed kan worden, maar wel enkele tips die het leven een beetje gemakkelijker kunnen maken.

Eiwit: Bring it on!

In de eerste helft van de cyclus, van dag 1 tot dag 12, is het lichaam bezig met de voorbereiding voor de komende ovulatie. Het baarmoederslijmvlies wordt opgebouwd zodat daar een ei kan nestelen. Het lichaam gebruikt eiwitten bij het opbouwen van het baarmoederslijmvlies. Het eten van goede eiwitbronnen zoals vlees, zuivelproducten, tofu en eieren kunnen hierbij ondersteunen. Overigens: sportliefhebbers kunnen in deze fase spier- en intervaltraining intensiveren. Studies hebben aangetoond dat tijdens deze fase in de cyclus het vrouwelijk metabolisme buitengewoon actief is en het trainingseffect bijzonder hoog is.

Goede combinatie: ijzer en vitamine C.

Tijdens de menstruatie verliest het lichaam gemiddeld ongeveer 30 tot 40 milliliter bloed. Bij sommige vrouwen is de hoeveelheid zelfs aanzienlijk meer. Daardoor is er een verhoogd risico op ijzertekort, wat kan leiden tot bloedarmoede. Lichamelijke gevolgen kunnen vermoeidheid en buikkrampen zijn. Uit voorzorg kunnen vrouwen tijdens de menstruatie vaker ijzerrijk voedsel eten, zoals vlees, peulvruchten en groene bladgroenten. Vegetarische & veganistische vrouwen, let op: het lichaam kan ijzer van vlees gemakkelijker gebruiken dan dat van plantaardig voedsel. Dit is waar vitamine C in het spel komt: de zogenaamde biologische beschikbaarheid van ijzer uit planten kan worden verbeterd door het te combineren met een vitamine C supplement.

Beter niet: koffie en alcohol

Heb je last van krampen tijdens de menstruatie? Dan is het beter om de koffie en wijn te laten staan tijdens de menstruatieweek. Een verstandigere keuze is overschakelen schakelen naar mineraalwater en ongezoete kruidentheeën zonder cafeïne. Cafeïne kan de symptomen verergeren, omdat het onder andere de bloeddruk verhoogt. Slaapstoornissen en stemmingswisselingen kunnen het gevolg zijn. Hetzelfde geldt voor een verhoogd alcoholgebruik. De toxines beroven het lichaam van water, wat buikkrampen kan doen toenemen.

Weinig zout

Een verhoogde progesteronspiegel kort voor de menstruatie kan leiden tot het vasthouden van vocht. Mogelijke symptomen: tijdelijke gewichtstoename en een drukgevoel in de borsten. In dit geval is het beter om zuinig te zijn met zout in de voeding. Overigens, een goede remedie voor het vasthouden van vocht is brandnetelthee. Brandnetels hebben een hoog kaliumgehalte, wat een diuretisch (urine bevorderend) en dehydraterend effect geeft. Kook twee tot drie theelepels gedroogde brandnetel met een kopje water en laat het vijf tot tien minuten weken. Drink dagelijks tot drie kopjes per dag totdat de symptomen verdwijnen.

En als we toch bezig zijn …

Ongeacht de cyclusfase of menstruatie, is het over het algemeen verstandig om aandacht te besteden aan een uitgebalanceerd dieet. Dit betekent onder andere: veel fruit en groenten, zo weinig mogelijk voorbewerkte maaltijden en voldoende drinken (minstens 1,5 liter per dag). En het allerbelangrijkste: bewust genieten, in plaats van jezelf iets ontzeggen.

Op zoek naar een gespecialiseerd ziekenhuis in de omgeving?