Wanneer word ik weer ongesteld na de bevalling?

Wanneer word ik weer ongesteld na de bevalling?
25 July 2016
Weetjes

Na de bevalling is het weer tijd voor je lichaam om terug te keren naar de oude situatie. Na negen maanden te hebben rondgelopen met een bolle buik, grotere borsten en een intense behoefte aan (of juist een afkeer tegen) bepaalde etenswaar, komt alles weer in het normale vaarwater terecht. Dat betekent ook dat je menstruatie weer terugkomt. Hoe en wanneer je na de bevalling weer ongesteld wordt, is niet voor iedereen hetzelfde.

De eerste menstruatie na de bevalling

Nadat je bent bevallen van je kindje kun je nog ongeveer een week lang last hebben van bloedverlies. Dit wordt de kraamvloed genoemd. Vervolgens kun je nog zo’n vier tot zes weken vocht blijven verliezen. Het kan zijn dat je menstruatie direct na deze vier tot zes weken weer terugkeert, maar dit is vaak niet het geval. De meeste vrouwen ervaren hun eerste menstruatie na de bevalling zo’n drie tot zes maanden later, maar dit verschilt per vrouw.

Waarom blijft mijn menstruatie uit?

De reden van jouw uitblijvende menstruatie na de bevalling is heel simpel: hormonen. Tijdens de zwangerschap hebben je hormonen flink van zich laten horen (hallo pijnlijke borsten, humeurwisselingen en vermoeidheid) en de tijd gehad om je lichaam op zijn kop te zetten. Na de bevalling heeft je lijf simpelweg weer wat tijd nodig om terug te keren naar de oude staat. En dit kan soms even duren!

Borstvoeding en menstruatie

Het geven van borstvoeding kan van invloed zijn op het uitblijven van de menstruatie na de bevalling. Het hormoon dat bij borstvoeding vrijkomt (prolactine), zorgt ervoor dat de hormonen die de menstruatie weer laten terugkeren, worden onderdrukt. Net na de bevalling is de waarde van prolactine erg hoog en vindt er bij veel vrouwen dus geen menstruatie plaats. Na verloop van tijd stoppen de meeste vrouwen met het geven van borstvoeding en neemt de hoeveelheid prolactine in het lichaam af. De menstruatie komt vervolgens vanzelf weer op gang. Mocht de menstruatie na een paar maanden nog steeds niet plaatsvinden, dan doe je er goed aan om contact op te nemen met de huisarts.

Mijn menstruatie is veranderd

Bij sommige vrouwen keert niet alles precies terug zoals vanouds. Het kan zo zijn dat de menstruatiecyclus is veranderd en daardoor iets heviger is geworden of juist minder heftig is. Ook kun je last krijgen van afscheiding. Deze kleine veranderingen zijn gelukkig niets om je zorgen over te maken. Is jouw menstruatie echter flink veranderd na deze negen maanden en heb je bijvoorbeeld last van veel bloedverlies, dan is het verstandig om de huisarts te raadplegen. Er zijn verschillende oplossingen bij hevig bloedverlies. De arts kan je hierbij helpen.

Op zoek naar een gespecialiseerd ziekenhuis in de omgeving?