Gerlinde (47) - Omslagpunt was een nieuw doorlekavontuur

“Ik denk dat ik een jaar of elf, twaalf was toen ik voor het eerst menstrueerde. Ik was niet heftig ongesteld, maar had wel hevige buikpijn. Eigenlijk was mijn menstruatie dus altijd gewoon. Nadat ik was bevallen van mijn zoon is het heviger geworden. Hij was denk ik al een jaar of vier toen ik dacht: dit is écht niet normaal. Elke maand weer die hevige bloedingen en daarbij ook lichamelijke ongemakken zoals lage rugpijn.”

Zonder pil of spiraal

“Toch duurde het nog even voordat het omslagpunt kwam en ik naar de huisarts ging. Deze adviseerde mij toen om een Mirena-spiraal te nemen. Daar had ik goede verhalen over gehoord dus dit nam ik in overweging. Na een tijdje nam ik de stap. Helaas heeft de Mirena bij mij niet geholpen. Ik had nog steeds maandelijks een hevige bloeding. Na twee jaar heb ik de spiraal laten verwijderen en probeerde ik weer zonder anticonceptiepil of spiraal met hormoonafgifte met de hevige menstruaties te dealen.”

Bloed in de gang

“Er kwam een nieuw omslagpunt toen mijn zoon elf jaar oud was – nu ruim twee jaar geleden – en ik ‘s ochtends vanuit mijn bed naar de badkamer liep en het bloed langs mijn benen voelde stromen. Op zich was ik er al aan gewend dat ik een handdoek tussen mijn benen moest stoppen om zonder lekken van de slaapkamer naar de badkamer te kunnen. Nu was zelfs dat niet genoeg en lag er dus bloed in de gang.”

“Mijn zoontje zei toen: dat dweil ik wel even op. Heel lief. Maar toen dacht ik dus: dit wil ik écht niet meer. Ik kreeg een doorverwijzing voor de gynaecoloog en die stelde meteen NovaSure voor. In november 2020 – midden in de pandemie – heb ik de behandeling ondergaan. De ingreep is goed bevallen. Ik menstrueer nog wel, alleen kan ik het nu af met een inlegkruisje.”

Weinig aandacht voor menstruatieproblemen

“Voordat ik de NovaSure-behandeling kreeg, had ik daar al best veel over gelezen. Maar je twijfelt dan toch: is het wel goed voor je? Werkt het wel? Over menstruatie wordt tegenwoordig best veel geschreven, maar bij de huisarts is er nog weinig aandacht voor menstruatieproblemen. Je moet zelf overal achteraan.”

Zo heftig hoort gewoon niet

“Huisartsen zouden eerder kunnen aangeven welke behandelopties er nog meer zijn als je hevig menstrueert. Dus niet alleen de pil en spiraal als optie bespreken, maar bijvoorbeeld ook NovaSure. Tegen volgende generaties vrouwen zou ik willen zeggen dat zij niet te lang moeten doorlopen met problemen, want te hevig menstrueren is niet normaal. Menstrueren is prima, maar zo heftig, dat hoort gewoon niet.”

Nooit een dag thuisgebleven

“Het is goed dat het onderwerp bespreekbaarder wordt. Zelf ben ik er nooit een dag voor thuisgebleven, ik heb er dan ook geen financieel nadeel door gehad, maar ik kan me goed voorstellen dan mensen zich wel ziekmelden bij hun werkgever. Als je elk half uur je maandverband moet verschonen, is het niet te doen.”

Goede controle is belangrijk

“Goede controle is heel belangrijk. Dus ik denk zeker dat een regeling zoals in België – waar je jaarlijks naar de gynaecoloog kunt zonder verwijsbrief van de huisarts – ook in Nederland een goed idee zou zijn. Wat ik verder nog kwijt wil over dit onderwerp? Ik zou iedereen bij wie dit kan willen aanraden om NovaSure te doen. En daarmee niet te lang wachten.”

MISC-08525-NLD-NL Rev. 001

Op zoek naar een gespecialiseerd ziekenhuis in de omgeving?