Moeder Jolanda en dochter Selina - Lijken qua menstruatieklachten erg op elkaar

Selina: “Ik heb heel veel last van mijn menstruatie: buikkrampen, heel veel bloedverlies, rugpijn. Soms is het zo erg dat ik bijna niet uit mijn bed kom. Dan neem ik een pijnstiller in en dan gaat het wel weer. Nee, ik heb er nog nooit naar laten kijken. Ik heb altijd het idee dat het normaal is. Ik vind het vooral verschrikkelijk als ik last heb van mijn menstruatie en ergens moet logeren. Dan zeg ik altijd af. Maar ik heb er geen probleem mee om met tampons of maandverband in het zicht door een ruimte te lopen. Het hoort erbij. Vroeger vond ik dat wel moeilijk.”

Jolanda: “Selina en ik lijken qua menstruatie erg op elkaar. Ik kreeg mijn eerste menstruatie heel laat, pas met zeventien jaar. Meteen begonnen de klachten. Niet naar school kunnen gaan, op bed moeten blijven liggen van de pijn. Pijnstillers hoorden er gewoon bij. Ik vond vooral de schooltijd altijd erg vervelend als ik menstrueerde. De gymlessen met name. Dan moest je natuurlijk gezamenlijk douchen. Ook als je op stap ging, vond ik het vervelend om ongesteld te zijn. Een verschrikkelijke tijd.”

Ik herkende mezelf niet meer

Selina: ‘‘Het scheelt dat mijn moeder hetzelfde heeft als ik. Zij weet waarover ik het heb. Pijn en bloedverlies horen er denk ik gewoon bij. Net als eetbuien. Mijn vriendinnen hebben dit ook. Maar zij hebben er denk ik toch minder last van. Ik denk dat ik mijn menstruatie normaal zou vinden als de klachten iets minder zouden zijn. Als ik nog meer pijn krijg dan dat ik nu heb, dan zou ik wel naar de dokter gaan. Dat heb ik al één keer gedaan, toen ben ik aan de anticonceptiepil gegaan. Dat ging eigenlijk erg goed, alleen kreeg ik toen last van mijn hormonen: veel aangekomen in gewicht, stemmingswisselingen. Dat was voor mij een reden om weer met de pil te stoppen. Ik herkende mezelf gewoon niet meer. Vandaar dat ik nu helemaal niets gebruik, maar ja, daardoor is die menstruatie wel weer in volle hevigheid aanwezig. Tegen jonge meiden zou ik willen zeggen: praat erover, stop het niet weg en denk al helemaal niet dat je je ervoor moet schamen.”

Van moeder op dochter

Jolanda: “Pijn en hevig bloedverlies hoorden er voor mij bij vanaf mijn allereerste menstruatie. Maar na mijn zwangerschappen was ik er helemaal klaar mee. Na een tip van mijn schoonmoeder, over NovaSure, ben ik naar de huisarts gegaan en die heeft me doorgestuurd naar de gynaecoloog. Ik kwam in aanmerking voor behandeling. Dat deze behandeloptie er is, had ik eigenlijk eerder willen weten. Mijn dochter heb ik er al over geïnformeerd, maar zij is jong en wil nog kinderen. Maar als die kinderwens vervuld is, zou ik zeggen: meteen actie ondernemen!”

MISC-08292-NLD-NL Rev.001

Op zoek naar een gespecialiseerd ziekenhuis in de omgeving?