Aandacht voor een bloedserieus probleem

Iedere vrouw met hevig bloedverlies tijdens de menstruatie heeft een verhaal. Een bloedserieus verhaal. Dat hoor je alleen zelden en dat is raar. Menorragie is namelijk een medische aandoening die nogal wat impact heeft: lichamelijk, psychisch en sociaal. Toch gaat bijna de helft van de vrouwen nog altijd niet naar de huisarts.

Landelijke campagne

De campagne Bloedserieus zet een bloedserieus gezondheidsprobleem op de agenda. Letterlijk. Vanaf 2019 komt de hele maand november in het teken van de campagne te staan. Overal in Nederland zijn dan voorlichtingsbijeenkomsten en extra spreekuren, waar je terecht kunt voor informatie en/of vragen kunt stellen aan de gynaecoloog. In ziekenhuizen, maar bijvoorbeeld ook in het theater én natuurlijk online.

Bloed serieus

Bloedserieus op de agenda

Informatie nodig over de symptomen en oorzaken van hevig menstrueel bloedverlies én over de behandelopties die er zijn? Houd de Bloedserieus agenda in de gaten voor events bij jou in de buurt.

Coming soon

Events bekijken en aanmelden

Gaat deze campagne soms over jou?

Hevig menstrueel bloedverlies is geen zeldzaam probleem. Maar liefst 1 op de 5 vrouwen krijgt ermee te maken. In Nederland gaat het om zo’n 500.000 vrouwen tussen de 35 en 55 jaar. Iedereen kent dus wel iemand met deze aandoening. Misschien ben jij zelf die nummer één?

Over hevig menstrueel bloedverlies bestaan nog veel misverstanden. Dit blijkt onder meer uit online onderzoek1. Want hoewel menorragie het dagelijks functioneren op verschillende manieren negatief beïnvloedt, gaat slecht 54% van de vrouwen naar de huisarts en belandt slechts 28% vervolgens bij de gynaecoloog.

75%

Weet niet dat menorragie een medisch erkende aandoening is.

60%

Denkt dat hevige menstruaties er nu eenmaal bij horen.

27%

Weet niet hoe de huisarts hierbij zou kunnen helpen.

Uit online onderzoek van Radboudumc2 blijkt dat een derde van de vrouwen door hun menstruatie wordt belemmerd in het dagelijks functioneren. Van de ondervraagde vrouwen zegt 54% last te hebben van een hevige menstruatie en ondervindt 38% zoveel klachten dat de agenda er op moet worden aangepast. Slechts 48,6% is daarover open tegen familie of vrienden.

De campagne Bloedserieus zet hevig menstrueel bloedverlies op de agenda door vrouwen aan te moedigen hun verhaal te delen. Met elkaar én met de arts.

Menorragie is een medisch erkende aandoening waarvoor meerdere, eenvoudige oplossingen bestaan. Het is belangrijk te weten wélke oplossingen dat zijn, zodat je goed bent voorbereid op een gesprek met de arts.

Stel een vraag > Bereid je voor >

1Heavy Periods: an online survey among 1,004 Dutch women who have experienced heavy periods in the past 3 years (18+), conducted from 14 to 18 September 2018, by 3 Monkeys Zeno for Hologic Benelux, September 2018; accessed 20 February 2019.
2 Schoep M.E., Nieboer T.E., van der Zanden M., et al. The impact of menstrual symptoms on everyday life: a survey among 42,879 women. Am J of Obstet Gynecol 2019; accessed 18 March 2019.

Bloedserieus TV

De kaartjes voor het Gala van de Vrouwenkwaaltjes in de Philharmonie in Haarlem (2017) en de Verkadefabriek in Den Bosch (2018) waren in een mum van tijd uitverkocht. Best bijzonder voor een avond over taboeonderwerpen als urineverlies, minder zin in seks en hevige menstruaties.
Bloedserieus TV was erbij.

Bloedserieus op locatie

De campagne Bloedserieus kom je het jaar rond tegen. Niet alleen in ziekenhuizen, maar
bijvoorbeeld ook op publieksbeurzen of in het theater. Kijk hier voor actuele agendatips.

Bloedserieus op de Libelle Zomerweek 2019

Van donderdag 23 t/m woensdag 29 mei is het Almeerderstrand in Almere het decor van de altijd gezellige Libelle Zomerweek. Je kunt daar eindeloos shoppen, meedoen met workshops, nieuwe producten proeven, mode- en beautytrends spotten en bekende influencers ontmoeten. Op deze unieke buitenbeurs vind je ook een informatiestand van Bloedserieus.

Datum:   23 t/m 29 mei 2019
Locatie:  Almere Strand

Behandelingen

Té veel vrouwen lopen door met hevig bloedverlies tijdens de menstruatie, terwijl menorragie een medisch erkende aandoening is waarvoor meerdere, eenvoudige behandelopties bestaan.

Benieuwd welke mogelijkheden er zijn?

Bekijk behandelingen