Hevige menstruatie

Maar liefst 1 op de 5 vrouwen tussen de 35 en 55 jaar heeft last van een heftige menstruatie ofwel menorragie 1. In Nederland zijn dat ruim 500.000 vrouwen.

Hevig menstrueel bloedverlies heeft een negatieve invloed op het mentaal en emotioneel welzijn (61%), lichamelijk welzijn (60%), zelfvertrouwen (50%), seksleven (56%) en op de vrijetijdsbesteding (50%), blijkt uit een online enquête onder 1.004 Nederlandse vrouwen met dit probleem 4.

In principe kan hevig bloedverlies op elke leeftijd voorkomen, maar vaak verergert het na het 35e levensjaar. Het slikken van de pil kan het ook een tijd verbloemen; zodra je stopt met hormonale anticonceptie kan je er zomaar achter komen dat je menstruatie heviger is geworden door de jaren heen.

Hevigbloedverlies

Mogelijke oorzaken

De hoeveelheid bloed bij hevige menstruatie is onder andere afhankelijk van de dikte van het opgebouwde baarmoederslijmvlies. De eierstokken maken hormonen die voor de opbouw van het baarmoederslijmvlies zorgen. Bij een daling van de hormoonspiegel stoot de baarmoeder het slijmvlies af en ontstaat een bloeding: de menstruatie. Ook de baarmoeder zelf kan de hoeveelheid bloed bij hevige menstruatie beïnvloeden. Bijvoorbeeld veranderingen in de vorm van de baarmoederholte door een poliep of een myoom kan hevige menstruatie tot gevolg hebben. Bekijk hier de meest voorkomende oorzaken.

Klachten zoals bloedarmoede

Hevig menstrueren kan allerlei vervelende lichamelijke klachten geven, denk aan ijzertekort ofwel bloedarmoede, vermoeidheid en menstruatiepijn. Daarbij kan het je sociale leven flink belemmeren. Heb je last van een hevige menstruatie, blijf er dan niet mee doorlopen. Neem contact op met je huisarts of gynaecoloog. Bekijk hier hoe je je voor kunt bereiden op een huisartsenbezoek.

Hevig bloedverlies kan verholpen worden

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk bij hevig bloedverlies 5. Het is verstandig om eerst naar je huisarts te gaan, deze adviseert in eerste instantie vaak hormoontherapie (anticonceptiepil of spiraaltje). Mocht dit het probleem onvoldoende verhelpen, dan zal de huisarts je doorverwijzen naar een gynaecoloog. De gynaecoloog zal met behulp van een echo kijken of er bijvoorbeeld myomen aanwezig zijn in de baarmoeder, welke hevig bloedverlies veroorzaken. Zijn deze er niet? Dan is de NovaSure behandeling een optie, voor vrouwen die geen kinderwens (meer) hebben, om hevig menstrueel bloedverlies te behandelen. Lees hier alles over NovaSure.