Draag-Weer-Wit wordt Bloedserieus

Draag-Weer-Wit wordt Bloedserieus
6 November 2018
Nieuws

Menorragie is een bloedserieus menstruatieprobleem. Maar liefst 1 op de 5 vrouwen krijgt ermee te maken. In Nederland worstelen momenteel zo’n 500.000 vrouwen tussen de 35 en 55 jaar met hevig bloedverlies tijdens de menstruatie. Toch hoor je daar vrijwel niemand over. Slechts een heel klein percentage laat zich behandelen. Het gros gaat met klachten niet eens naar een arts. Dat moet anders. Precies daarvoor is de nieuwe campagne Bloedserieus bedoeld.

Menorragie: een bloedserieus verhaal

Hevig menstrueel bloedverlies is een van de meest voorkomende klachten binnen de gynaecologie. Het is niet levensbedreigend, en de exacte oorzaak is lang niet altijd te achterhalen, maar om andere oorzaken uit te sluiten, is het wel degelijk belangrijk onderzoek te laten doen. Toch gaat maar 54% met menorragieklachten naar de huisarts. Slechts 28% ziet hiervoor een gynaecoloog. Maar liefst 60% denkt namelijk dat hevige menstruaties er nu eenmaal bij horen en/of dat de huisarts toch niets kan doen (27%). Dat is jammer. Menorragie is namelijk een medisch erkende aandoening, waarvoor eenvoudige oplossingen bestaan.

Doorlopen met menstruatieproblemen – zoals bijna de helft van alle vrouwen met menorragieklachten nog altijd doet – is niet meer van deze tijd. Abnormaal veel bloed verliezen tijdens je menstruatie, langdurig menstrueren, een ultrakorte cyclus hebben of tussen twee menstruaties door bloed verliezen: het kan allemaal een stevige impact hebben op je leven. Vrouwen met menorragie hebben dan ook een bloedserieus verhaal. Lichamelijk, psychisch én sociaal. De eeuwige angst voor doorlekken – nooit eens een witte broek durven dragen – is misschien nog het minst ingrijpende aspect.

Wat doet de campagne Bloedserieus?

De nieuwe, landelijke campagne Bloedserieus – voorheen de Draag-Weer-Wit – moedigt vrouwen met hevige menstruaties aan de regie te nemen door hun verhaal te delen. Met elkaar én met de arts. Eén op de vijf vrouwen heeft last van menorragie. Iedereen kent dus wel iemand met dit probleem. Misschien ben jij zelf die nummer één? Menorragie is een vervelend medisch probleem waarvoor oplossingen bestaan. Het is belangrijk te weten wélke oplossingen dat zijn, zodat je goed bent voorbereid op een gesprek met de arts.

De komende maanden kom je op beurzen en andere events informatiestands en ludieke acties tegen in het kader van de campagne Bloedserieus. Vanaf 2019 komt de hele maand november in het teken te staan van de bewustwordingscampagne Bloedserieus. Overal in Nederland zijn dan extra voorlichtingsbijeenkomsten, spreekuren en andere evenementen, waar je terecht kunt voor informatie en/of vragen kunt stellen aan de gynaecoloog. Op heel uiteenlopende locaties: van ziekenhuis tot theater én natuurlijk online. Houd onze Facebookpagina Bloedserieus hiervoor in de gaten.

De voorlichtingscampagne Bloedserieus wordt – net als de voormalige campagne Draag-Weer-Wit – ondersteund door ziekenhuizen in heel Nederland.

Op zoek naar een gespecialiseerd ziekenhuis in de omgeving?