Hoe menstruatievriendelijk is jouw werkplek?

Hoe menstruatievriendelijk is jouw werkplek?
12 december 2024
Menstruatie

Dubbelgevouwen liggen van de kramp. Om het uur naar de wc moeten. Een heel kort lontje hebben. Je menstruatiefase is meestal niet de meest productieve periode. Datzelfde geldt meestal ook voor de PMS-fase daarvoor.

In steeds meer bedrijven worden vrouwspecifieke gezondheidsklachten – door de overgang én door menstruatieproblemen – daarom vaker op de werkagenda gezet. Dat is slim, vanuit het perspectief van werkgevers én van werknemers bekeken. Nederland loopt economisch namelijk vast als het arbeidspotentieel van vrouwen niet beter wordt benut.

Vanuit werknemers gezien

Door blijven lopen met onbehandelde menstruatieklachten is niet alleen vervelend voor je kwaliteit van leven. Het heeft ook financiële gevolgen. Misschien werk je minder uren dan je zou willen of krijg je te maken met ziektekosten die niet vanuit de zorgverzekering worden vergoed. Daarnaast kan verzuim (ziek melden) leiden tot inkomstenverlies. De eerste ziektedag is vaak voor eigen rekening. Als je je bij elke menstruatie één dag ziek meldt, gaat het al gauw om 13 dagen per jaar. Tel uit je (gemiste) winst.

Vanuit werkgevers gezien

Nederland telt miljoenen vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Een groot deel van hen heeft cyclusgerelateerde gezondheidsklachten, zoals hevig menstrueel bloedverlies (HMB). Daar is binnen organisaties nog weinig oog voor en dat is een gemiste kans. Menstruatie op de werkagenda zetten loont niet alleen om economische redenen. Het draagt bij aan een betere vrouwengezondheid, helpt werknemers aan de organisatie te binden, past binnen een inclusief bedrijfsbeleid, kan verzuim helpen terugdringen én kan de productiviteit zelfs verhogen. De werkplek menstruatievriendelijker maken is eenvoudiger dan misschien lijkt.

5 Tips

Maak menstruatieproblemen bespreekbaar op het werk. Makkelijker gezegd dan gedaan. Want ook al ben je doordrongen van de noodzaak: hoe doe je dat? 5 Eenvoudige tips.

  1. Aandacht voor menstruatie op de werkplek begint vaak pas als er problemen zijn. Jammer, want kennis over de menstruatiecyclus kan ook worden ingezet om de productiviteit en vitaliteit te verbeteren. Het loont om in kennis over de menstruatiecyclus te investeren.
  2. Niet iedereen die menstrueert heeft problemen. Maar van elke organisatie – klein of groot – mag je verwachten dat er ruimte is om vrouwspecifieke gezondheidsproblemen respectvol te bespreken. Zeker als deze van invloed zijn op verzuim en productiviteit.
  3. Kleine aanpassingen maken soms veel verschil. Denk aan de mogelijkheid om thuis te werken en/of de uren flexibel in te delen. Voor de een is dit een uitkomst tijdens de menstruatie, voor een ander in de PMS-fase daarvoor.
  4. Op tijd toegang hebben tot een schoon toilet met voldoende privacy is essentieel als je menstrueert. Genderneutraal is niet per se ideaal. Bespreek of het mogelijk is om minimaal één gescheiden toiletruimte mét wastafel te realiseren.
  5. Gratis menstruatieproducten op de toiletten zijn minder luxe dan het lijkt. Het voorkomt doorlekstress of ‘ineens naar huis moeten’ vanwege een gebrek aan producten. Het is ook beter voor de gezondheid. In diverse landen zijn gratis menstruatieproducten op scholen en in overheidsgebouwen inmiddels wettelijk verplicht.

Meer tips?

Via de website van de campagne Bloedserieus kun je de gratis factsheets Menstruatie & Werk voor werkgevers en/of werknemers downloaden. Bijvoorbeeld om binnen het bedrijf waar je werkt te verspreiden.

Bekijk de factsheets

WEB-02129-NLD-1501 Rev.001

Op zoek naar een gespecialiseerd ziekenhuis in de omgeving?