Ik ben niet meer ongesteld

Ik ben niet meer ongesteld
16 June 2016
Weetjes

Toegegeven, ondanks dat ongesteld zijn negen van de tien keer een naar proces is dat ervoor zorgt dat je de hele dag knock-out op bed ligt, moet je blij zijn dat je menstrueert. Je ongesteldheid is een teken dat je vruchtbaar (en dus gezond) bent en stiekem ook een handige excuus om pissig te worden op iedereen die in de weg staat en alles wat je even niet kunt hebben. Als je niet meer ongesteld wordt, kan dat een hoop vervelende PMS-klachten en menstruatiepijn schelen, maar kan er ook iets mis zijn in je lichaam. Waarom word je niet meer ongesteld?

Niet ongesteld en niet zwanger

Als je menstruatie uitblijft, kan dat verschillende oorzaken hebben. Natuurlijk kan dit erop duiden dat je zwanger bent, maar als dit niet het geval is, zijn er andere oorzaken die jouw menstruatie in een ander vaarwater brengen. Ervan uitgaande dat een zwangerschap niet van toepassing is, zijn dit mogelijke oorzaken van het uitblijven van jouw menstruatie.

Je bent (vroegtijdig) in de overgang terechtgekomen

Het uitblijven van de menstruatie kan erop duiden dat je in de overgang terecht bent gekomen of de menopauze haar intrede heeft gedaan. Tijdens de overgang kan de menstruatie veranderen wat ervoor kan zorgen dat je (tijdelijk) niet ongesteld bent. Ook kan het uitblijven van de menstruatie erop duiden dat de menopauze is gearriveerd. Lees ook: ‘Hoe verloopt de menstruatie tijdens de overgang?

Je hebt PCOS

PCOS staat voor polycysteus ovarium syndroom en is een syndroom waarbij de hormoonwaardes te laag of juist te hoog uitvallen. De onbalans tussen de hormonen oestrogeen, progesteron en testosteron zorgt ervoor dat de ei-blaasjes in de baarmoeder niet kunnen rijpen en de menstruatie verandert. Dit kan er enerzijds voor zorgen dat je niet meer ongesteld bent, maar kan anderzijds ook een hevige menstruatie veroorzaken.

Je bent gestopt met de pil (of ander hormonaal middel)

Als je bent gestopt met het slikken van de anticonceptiepil, het spiraaltje, hormonaal implantaat, of de prikpil (bijvoorbeeld om zwanger te worden), kan het zijn dat je (tijdelijk) niet meer ongesteld wordt. Het kan een aantal maanden duren voordat de natuurlijke menstruatie weer op gang komt.

Je hebt ondergewicht of overgewicht

Ook je lichaamsgewicht kan invloed hebben op je menstruatie. Als je te weinig lichaamsvet hebt, is je lichaam niet in staat om een zwangerschap te handelen en stopt de cyclus. Als je weer aankomt, word je meestal vanzelf weer ongesteld. Ook overgewicht kan de cyclus verstoren waardoor je menstruatie uitblijft. In dat geval komt de menstruatie vaak weer op gang als je afvalt.

Je hebt een (chronische) aandoening

Een ziekte kan ervoor zorgen dat je niet meer ongesteld wordt. Heb je een (chronische) ziekte? Raadpleeg je arts om uit te zoeken waarom je menstruatie uitblijft.

Je hebt stress/spanningen

Stress kan effect hebben op jouw menstruatie. Als je een langere tijd wordt blootgesteld aan spanningen, wordt onder andere je cyclus stilgelegd waardoor de ongesteldheid uitblijft.

Je sport veel en intensief

Bij veel en intensief sporten gebeurt hetzelfde met je lichaam als je wordt blootgesteld aan stress. Je lichaam produceert minder hormonen waardoor je niet meer menstrueert.

Wat als je niet ongesteld wordt?

Als je niet meer ongesteld wordt en twijfels hebt bij de oorzaak ervan, is het verstandig om de huisarts te raadplegen. Hij kan je helpen bij het vinden van een oorzaak. Samen kunnen jullie naar een oplossing zoeken. Bekijk hier hoe je je voor kan bereiden op een huisartsenbezoek.

Op zoek naar een gespecialiseerd ziekenhuis in de omgeving?