Nazorg NovaSure-behandeling: hoe verloopt het herstel?

Nazorg NovaSure-behandeling: hoe verloopt het herstel?
26 June 2017
NovaSure

De NovaSure-behandeling is een innovatieve methode om ernstige menstruatieklachten (hevig bloedverlies en pijn) te verminderen door verwijdering van baarmoederslijmvlies. De behandeling wordt vaak poliklinisch uitgevoerd, wat betekent dat je in de meeste gevallen nog dezelfde dag naar huis kunt. Maar hoe ziet de nazorg en het herstel er nu precies uit?

NovaSure behandeling

De behandeling wordt veelal poliklinisch uitgevoerd met een roesje, zodat je dezelfde dag nog naar huis kunt. Veel vrouwen geven de voorkeur aan algehele narcose of een ruggenprik, terwijl de nasleep vaak veel heftiger is en de behandeling poliklinisch maximaal 90 seconden duurt. Meer over de NovaSure-behandeling kun je hier lezen.

Herstel en nazorg NovaSure behandeling

De poliklinische NovaSure-behandeling zelf duurt zoals gezegd nog geen twee minuten. Dat betekent dat je binnen een half uur vaak weer buiten staat en een vervolgafspraak in veel gevallen niet eens nodig is. Heb je voor een roesje gekozen? Dan moet je wachten totdat het roesje is uitgewerkt voordat je naar huis mag. Na afloop van de NovaSure-behandeling kun je wel wat lichte klachten ervaren, maar in de meeste gevallen verloopt het herstel soepel. Vaak kun je het dagelijks leven al de volgende dag weer oppakken. Wel kun je – doordat tijdens de behandeling wat weefsel is losgekomen – wat meer last hebben van afscheiding. Dit zal vanzelf afnemen. Na de NovaSure behandeling maakt de hevige menstruatie plaats voor lichte tot normale bloedingen en in sommige gevallen zelfs helemaal geen bloedingen meer. Een klinische test heeft uitgewezen dat ruim 9 van de 10 vrouwen na de behandeling geen menstruele klachten meer heeft.

Do’s & Don’ts na NovaSure behandeling

Het is verstandig om de dag na de NovaSure-behandeling bedrust te houden of in elk geval rustig aan te doen. Zolang je nog bloed verliest, kun je beter niet in bad of naar het zwembad gaan. Douchen kan gewoon. Het is mogelijk dat je enkele dagen na de behandeling last van buikkrampen ervaart. Bespreek daarom van tevoren of eventueel na afloop eventuele pijnmedicatie, zoals Naproxen of Paracetamol. Neem de eerste dagen na de behandeling je temperatuur op. Is deze hoger dan 38,5C, raadpleeg dan je gynaecoloog. Ook wanneer je niet of nauwelijks kunt plassen, is het verstandig om contact op te nemen met je gynaecoloog. Na 10 dagen is het weer mogelijk om geslachtsgemeenschap te hebben, maar alleen indien er geen bloedverlies of (buitensporige) afscheiding meer is. Luister naar je lichaam en raadpleeg bij twijfel je arts!

Op zoek naar een gespecialiseerd ziekenhuis in de omgeving?