Judith en Rolien - Kort lontje vanwege de menstruatie

Rolien: “Of ik mijn menstruatieverhaal makkelijk deel? Jawel. Ik praat er gemakkelijk over. Niet met iedereen, maar wel met familie en vrienden. Vroeger vond ik mijn menstruatie verschrikkelijk. Ik was altijd heel boos als het zover was. Ik had het er dan vooral met mijn moeder over. Dat het stom was. Waarom het nodig was. Ik vond het gewoon smerig. En onhandig. Je moet van alles gebruiken om niet door te lekken. Bah. Het ergste voorval was toen mijn vader in het ziekenhuis lag en ik vanwege mijn menstruatie elk uur naar de wc moest. Terwijl ik daar eigenlijk geen tijd voor had omdat ik bij mijn vader wilde blijven. Maar het moest wel.”

Door de overgang wordt het anders

Judith: “Ik heb nooit problemen gehad met mijn menstruatie, maar nu ik tegen de overgang aan zit merk ik wel dat het erger wordt – en ook anders. Soms is het heel erg. Soms bijna niet. Ik heb gewoon een korter lontje. Alles irriteert me als ik ongesteld ben. Ja, het thuisfront merkt dat wel denk ik. Ik ben dan niet zo gezellig – dat weet ik eigenlijk wel zeker. Buitenshuis houd je je natuurlijk een beetje in. Maar je voelt je gewoon niet goed als je ongesteld bent. Je voelt je rottig. Dat ligt echt aan de menstruatie. Een week later irriteer ik mij stukken minder. Dus nee, ik zou echt geen heimwee hebben naar mijn menstruatie als het over was.”

Ik vond meteen dat er iets moest gebeuren

Rolien: “Wanneer veel bloedverlies té veel is? Nou als je binnen het uur naar de wc moet omdat je anders doorlekt. Hier spreekt inderdaad een ervaringsdeskundige. Driekwart jaar geleden heb ik hier veel last van gehad. Ik ben kapper, dan kun je niet elk uur naar de wc. En nee, je gaat zeker niet tegen je klanten zeggen waarom je steeds naar de wc moet. Ik vond dus meteen dat er iets aan moest gebeuren. En dat vonden de huisarts en vervolgens de gynaecoloog gelukkig ook. Die raadden mij een NovaSure-behandeling aan. Ik vind dat ik goed ben voorgelicht over de voor- en nadelen. De ingreep zelf viel me heel erg mee. En nu gaat het prima. Niet aarzelen dus zou ik tegen anderen willen zeggen, als je een behandeling overweegt. Gewoon een afspraak maken bij de huisarts.

MISC-08292-NLD-NL Rev.001

Op zoek naar een gespecialiseerd ziekenhuis in de omgeving?