Deel je #menstruatieverhaal. Wie durft?

Deel je #menstruatieverhaal. Wie durft?
1 February 2021
Nieuws

Je menstruatieverhaal delen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. In een impuls denken de meesten namelijk dat zij open over ongesteldheid durven zijn. Onderzoek laat iets heel anders zien. Van de ongeveer 500.000 Nederlandse vrouwen tussen de 35 en 55 jaar die met hevig menstrueel bloedverlies (HMB) kampen, gaat bijna de helft niet eens naar de huisarts.1 Maar liefst 60% denkt nog altijd dat hevige menstruaties er nu eenmaal bij horen en/of dat de huisarts toch niets kan doen (27%). Ten onrechte. HMB is een medisch erkende aandoening, waarvoor eenvoudige oplossingen bestaan.

Deel je menstruatieverhaal

Het is tijd voor verandering. Menstruatieproblemen hebben een negatieve impact op de kwaliteit van leven: lichamelijk, emotioneel en sociaal. Dat zal duidelijk zijn. Daarbij kunnen hevige en pijnlijke menstruaties ook het symptoom van een onderliggende medische aandoening zijn. Vanuit de campagne Bloedserieus zoeken wij daarom vrouwen die hun menstruatieverhaal durven delen. Voor de camera wel te verstaan. Welke impact heeft je menstruatie op jouw leven? Welke klachten ervaar je zoal? Ben je hiervoor naar de huisarts geweest? Heb je lang geaarzeld voordat je een afspraak maakte? Hoe was je ervaring in de spreekkamer? Heeft het consult bij de huisarts tot een behandeling geleid en is je probleem opgelost?

Wat is voor de huisarts belangrijk om te weten?

De videoserie is allereerst bedoeld om andere vrouwen te inspireren opener te zijn over menstruatie en eerder medische hulp te zoeken als zij problemen ervaren. De video-interviews worden ook ingezet voor bijvoorbeeld de nascholing van huisartsen. In de spreekkamer gaat het namelijk nog te vaak mis. Menstruatieproblemen zijn een subjectief iets. Een goede voorbereiding op het consult bij de huisarts is dus van belang. Wat is voor de huisarts belangrijk om te weten? Daarbij is de juiste behandeling voor iedereen anders. Om een goede keuze te kunnen maken, is een overzicht van alle beschikbare behandelopties nodig. Ook op dat punt valt winst te behalen.

Meld je aan

[Aanmeldingsronde is inmiddels gesloten!] Het wordt hoog tijd dat we onze menstruatieverhalen durven delen. Met elkaar én met de arts. Durf jij het voorbeeld te geven? Meld je dan aan als kandidaat bij interviewer Paula Kragten via bloedserieus@period.media. Vertel in je mail kort hoe je heet, wat je leeftijd is, in welke plaats je woont en van welk menstruatieprobleem je last hebt of had. Voor het interview komen we bij je thuis of nodigen we je uit voor een corona-proof interview in de studio. Wie weet inspireert jouw menstruatieverhaal andere vrouwen én artsen straks om menstruatieproblemen voortaan bloedserieus te nemen.

Bronnen:

1 Periods, online survey among 1,004 women who have experienced heavy periods in the past 3 years (18+), 14th to 18th September 2018, 24 september 2018, 3 Monkeys Zeno for Hologic Benelux.

Op zoek naar een gespecialiseerd ziekenhuis in de omgeving?