Hoe bereid ik me voor op de NovaSure-behandeling?

Hoe bereid ik me voor op de NovaSure-behandeling?
26 januari 2016
NovaSure

Het is fijn dat de NovaSure-behandeling in maximaal twee minuten wordt uitgevoerd en dus niet lang duurt, maar dat neemt niet weg dat het altijd spannend blijft om naar het ziekenhuis te gaan voor een ingreep. Of dat nu poliklinisch gebeurt of niet. Gelukkig kun je een hoop spanning vermijden door je vooraf goed in te lezen. Word gerust wakker op de dag van de ingreep met deze handige tips!

Lees je goed in over de behandeling bij hevige menstruatie

Door te weten wat je te wachten staat tijdens de NovaSure-behandeling, kun je een hoop spanningen voorkomen. Lees je daarom (nog eens) goed in voordat je de behandelkamer binnenstapt. In het artikel over de NovaSure-behandeling wordt stap voor stap uitgelegd wat je tijdens en na de ingreep kunt verwachten, zoals welke instrumenten er worden gebruikt en wat je precies tijdens de behandeling kunt voelen. Ook kun je nog eens goed de brochure van de behandeling bekijken.

Herstellen van de NovaSure-behandeling

Vervolgens is het ook belangrijk om te weten wat je te wachten staat als de behandeling erop zit. Ook het herstel maakt onderdeel uit van de ingreep.

Pijn na de behandeling

Wees erop voorbereid dat je na de behandeling nog last kunt hebben van enige pijnklachten. Ongeveer één uur na de behandeling is de verdoving uitgewerkt en kun je pijnstillers krijgen die je de eerste dag kunt gebruiken. De pijn kan de volgende dag nog aanhouden en worden bestreden met paracetamol.

Bloedverlies na de behandeling

Na de behandeling kan het voorkomen dat je nog steeds bloed verliest. Maak je geen zorgen, dit is heel normaal! In de loop van de tijd moet het bloedverlies steeds minder worden, maar het kan nog zo’n drie tot vier weken duren voordat het helemaal is gestopt. Het wordt aangeraden om in de eerste week na de behandeling geen tampons te gebruiken, niet te zwemmen en niet in bad te gaan.

Waar moet ik nog aan denken?

Over het algemeen kun je na de dag na de ingreep weer gewoon aan de slag, in tegenstelling tot een baarmoederverwijdering die verschillende risico’s met zich meebrengt en waarbij de herstelduur zo’n vier tot acht weken duurt. Toch raden artsen aan om na de NovaSure-behandeling niet zelf met de auto naar huis te rijden. Vraag je partner, een vriendin of familielid om mee te gaan naar het ziekenhuis voor mentale steun en een fijne rit naar huis.

Ervaringen met de NovaSure-behandeling

Naast de ‘standaard’ informatiefolders en artikelen kan het ook fijn zijn om de ervaringen van andere vrouwen die de NovaSure-behandeling hebben ondergaan te lezen, zoals het verhaal van Ine die de behandeling met een plaatselijke verdoving onderging of van Louise waarbij de narcose voor wat complicaties zorgde.

Op zoek naar een gespecialiseerd ziekenhuis in de omgeving?