Hoe gaat de NovaSure-behandeling in zijn werk?

Hoe gaat de NovaSure-behandeling in zijn werk?
11 januari 2016
NovaSure

Misschien lijkt het wel eens alsof je de enige bent die tijdens haar ongesteldheid verlept in bed ligt en last heeft van een hele rits aan PMS-klachten, maar je bent niet de enige. In Nederland komt de aandoening bij één op de vijf vrouwen voor. Het gekke is dat het merendeel van de vrouwen zich hier niet voor laat behandelen, omdat ze bijvoorbeeld bang is voor de behandelopties. Dat is nergens voor nodig, want de behandeling bij een heftige menstruatie kan vrijwel pijnloos en snel worden uitgevoerd.

Met een simpele ingreep van je menstruatiepijn af

Er zijn verschillende behandelingen die zware menstruaties (ook wel menorragie genoemd) kunnen verhelpen. NovaSure is daar één van. Een eenmalige behandeling waarbij het baarmoederslijmvlies met behulp van elektrische energie wordt verwijderd.

Hoe verloopt de NovaSure-behandeling?

De NovaSure-behandeling is een korte ingreep die poliklinisch kan worden uitgevoerd. Dit betekent dat je na de behandeling niet wordt opgenomen in het ziekenhuis en dus ’s avonds weer fijn thuis op de bank kunt neerploffen. De ingreep ziet er als volgt uit:

  1. Om te beginnen wordt de baarmoedermond plaatselijk verdoofd en kun je in sommige gevallen een kalmerend middel toegediend krijgen. Ook kun je kiezen voor een volledige verdoving of narcose.
  2. Via de vagina en baarmoederhals wordt een dun buisje in de baarmoeder geplaatst die de baarmoedermond iets oprekt en opmeet.
  3. Door het buisje wordt een goudkleurige waaier van gaas geschoven die zich uitvouwt in de baarmoederholte en de afmeting van de baarmoeder aanneemt.
  4. De baarmoederwand krijgt gedurende maximaal twee minuten radiofrequentie-energie toegediend waardoor deze heel erg warm wordt en zo het slijmvlies grondig verbrandt. Afhankelijk van de dikte van het baarmoederslijmvlies kun je een (sterke) druk in de onderbuik voelen. Dit duurt gemiddeld 90 seconden en maximaal twee minuten.
  5. Na het wegbranden van het slijmvlies wordt het instrument van gaas weer teruggetrokken in het buisje en uit de baarmoeder verwijderd.
  6. De behandeling zit erop en de pijn zal snel afnemen waardoor je weer meteen naar huis kunt. Als je hebt gekozen voor een volledige narcose kun je na afloop wel last hebben van lichte krampen.

Ervaringen met NovaSure

Bij de één verloopt de NovaSure-methode vlekkeloos, bij de ander treden door de narcose nog wat bijwerkingen op, maar één ding is zeker: 97 procent van de vrouwen die de ingreep ondergaat, raadt deze ook aan haar vriendinnen aan. Lees bijvoorbeeld de ervaring van Riet (59) die tijdens de overgang ineens last kreeg van veel bloedverlies of het ervaringsverhaal van Louise (50) die vanaf haar eerste ongesteldheid al te kampen kreeg met een heftige menstruatie.

Bijwerkingen na de NovaSure-behandeling

Over het algemeen ervaren vrouwen geen hevige bijwerkingen na de ingreep, maar wel hebben veel vrouwen tot enkele uren na de ingreep krampen van de baarmoeder. Op de pagina met oplossingen vind je een handig overzicht van alle voor- en nadelen en de bijwerkingen van de NovaSure-ingreep en de andere mogelijke behandelingen bij hevige menstruaties, zodat je deze gemakkelijk tegen elkaar kunt afwegen.

Op zoek naar een gespecialiseerd ziekenhuis in de omgeving?