Moeder Ina en dochter Denise - Praten makkelijk over menstruatie

Ina: “We praten er heel makkelijk over. We hebben in de familie – Denise heeft veel zussen – allemaal problemen met een te heftige menstruatie. Ook op mijn werk durf ik erover te praten. Er is voor mij geen drempel om het bespreekbaar te maken. Op heftige dagen word je gewoon heel onzeker. Je vraagt je constant af of het wel goed gaat, of je niet gaat doorlekken, of iemand het ziet. Dat je bij iedere stap die je zet het idee hebt ‘daar komt weer een liter bloed aanzetten’. Dat gevoel. Dat zijn de vervelendste dingen van heftige menstruatie. En de pijnklachten die daar bijkomen.”

Denise: “Ik ben vaak thuisgebleven omdat mijn menstruatie zo heftig was. Elk half uur lekte ik door. Dus dan moet je er wel over praten. Of ik de reden noem als ik me ziek meld vanwege mijn menstruatie? Nee, eigenlijk niet. Ik meld me gewoon ziek. Of ik dat wel zou moeten doen? Mmm, ik weet het niet. Ik heb een mannelijke baas, ik denk niet dat hij dat begrijpt.”

Ina: “Ook ik heb de reden nog nooit genoemd als ik me vanwege menstruatieklachten ziekmeldde. Ik denk dat er nog te veel onbegrip is. Er zijn genoeg mensen die géén problemen ondervinden met hun menstruatie. Ik denk dat nog onvoldoende wordt beseft dat het wél een probleem kan zijn. Menstruatieproblemen worden daardoor nog niet als reden ervaren om je ziek te melden.”

Ina: “Ik ben wel op onderzoek uitgegaan om te kijken of er een oplossing zou zijn. Ik heb gelezen over het baarmoederslijmvlies laten wegbranden of verwijderen (NovaSure, red.) waardoor je van het probleem af zou zijn. Dit heb ik ook bespreekbaar gemaakt met mijn huisarts, maar hij vond dat een behoorlijke ingreep. Dus die behandeling is niet gedaan.” Denise: “Ik ben uiteindelijk naar het ziekenhuis geweest om een spiraal te laten plaatsen, want niets hielp. Nu ben ik bijna niet meer ongesteld.”

Ina: “Wat we van de campagne Bloedserieus vinden? De campagnenaam is goed gekozen. Het is ook een serieus onderwerp, maar het wordt altijd weer weggeschoven. Het is weer ‘het maandelijkse probleem’. Maar het is dus wel een terugkerend probleem. Ik vind het een goede campagne!”

MISC-08292-NLD-NL Rev.001

Op zoek naar een gespecialiseerd ziekenhuis in de omgeving?