Sabine - Altijd ijzertekort door hevig bloedverlies

Sabine: ‘’Ik heb vanaf mijn eerste menstruatie hevig bloedverlies en vind het heel belangrijk dat er meer over bekend wordt gemaakt. Ik denk dat er een hoop vrouwen zijn die daar net als ik mee kampen en die daar heel veel last van hebben. Zelf was ik een jaar of twaalf toen ik voor het eerst ongesteld werd. Ik kan mij herinneren dat ik als jong meisje al met theedoeken tussen mijn benen liep omdat het bloedverlies zo heftig was. Mijn dochter menstrueert sinds kort ook. We zijn er thuis vrij open over. Ze weet dat het bij mij heel heftig is. Bij haar is het nog normaal, gelukkig. Maar een beetje angstig vind ik het wel. Gaat zij dit uiteindelijk ook krijgen?”

Stolsels groter dan de tampon zelf

“Hevig menstrueel bloedverlies is een crime. Neem alleen het onderwerp zwemmen. Met een tampon in kun je prima zwemmen, hoor je dan. Misschien geldt dat voor anderen, voor mij geldt het niet. Als ik de grootste maat tampon gebruik, plus maandverband, dan moet ik nog steeds ieder uur naar het toilet om te verschonen. Ik verlies stolsels die groter zijn dan de tampon zelf. De nacht na de ergste dag moet ik vijf tot zes keer uit bed om menstruatieproducten te verwisselen. Je bent continu vermoeid. Ook door het ijzertekort.”

IJzertekort is eigenlijk structureel als je hevig bloedverlies hebt. Gevolg daarvan is dat er elke maand dagen zijn dat je bijna niks kunt. Dat belemmert je in je werk. Je bent eigenlijk altijd met je menstruatie bezig. Je bent altijd aan het checken. Waar kan ik wel heen, waar kan ik niet heen? En als ik wél ergens heen ga: waar is de dichtstbijzijnde wc?”

De pil bood geen oplossing

“Ik ben meerdere keren bij de huisarts geweest en ben ook in het ziekenhuis onderzocht. Daar is gecontroleerd of alles goed zit, hoe de opbouw van het baarmoederslijmvlies is, van alles en nog wat. Ik heb diverse keren de anticonceptiepil geprobeerd, maar ik had heel veel last van de hormonen. Dus dat was voor mij geen oplossing. Daarnaast is er meerdere malen een spiraaltje geplaatst. Deze werd vier keer afgestoten door de heftige menstruatie. Ook raakte de spiraal ingekapseld door de grote stolsels, waardoor bij de één na laatste keer mijn jongste kind is geboren. Heel welkom hoor, maar ik had niet voor niets een spiraal.”

Aan je omgeving is het lastig uit te leggen

“Wat de oorzaak is van hevig menstrueel bloedverlies? Als uitleg wordt vaak gegeven: de hormoonhuishouding. Verder vind ik het erg onduidelijk. Aan je omgeving is het heel lastig uit te leggen. Maar hoe ‘vies’ het voor een ander misschien ook klinkt, ik probeer er wel open over te zijn. Al leidt dat niet altijd tot begrip. ‘Bij mij is het vandaag ook zo erg’, hoor je dan. Niemand vraagt door inderdaad. Hoe erg is erg? Wat is normaal? Wat voor mij een normale menstruatie zou zijn? Als ik een normaal formaat tampon kan gebruiken en deze om de drie uur kan vervangen. Dat zou voor mij een Utopia zijn!”

“Als behandeloptie is mij een baarmoederverwijdering aangeboden. Nu heb ik drie kinderen en heb ik geen kinderwens meer, maar ik vind dat best een heftige keuze. Ik wil me gewoon vrouw blijven voelen. Dat klinkt misschien heel stom – je kunt je ook zonder baarmoeder vrouw voelen. Maar voor mij komt dit te vroeg. Van de NovaSure-behandeling heb ik inderdaad gehoord. Dit is iets waar ik nog over nadenk. Ik blijf dit eng vinden. Het is toch een medische ingreep en heel duidelijk is deze nog niet aan mij uitgelegd. Op internet lees je dat je hele baarmoederslijmvlies wordt weggebrand. Toch is deze behandeling voor mij een optie. Ik heb immers geen kinderwens meer.”

Wees er gewoon open over

“Op dit moment loop ik nog standaard rond met een hele doos superplus tampons in mijn tas. Wat ik me op dat punt altijd heb afgevraagd: waarom is superplus de grootste maat? Waarom houdt het daar al op? Er zijn veel vrouwen met dit probleem. Wat ik aan die vrouwen zou willen meegeven is: praat erover. Desnoods met vriendinnen. Doe niet zoals ik deed: jaren lang denken dat het wel normaal zal zijn en dat iedereen dit wel zal hebben. Wees er gewoon open over. We menstrueren allemaal. En stop met die blauwe maandverbandjes in televisiereclames, want bloed is niet blauw, haha.”

MISC-08292-NLD-NL Rev.001

Op zoek naar een gespecialiseerd ziekenhuis in de omgeving?