De ins en outs van sterilisatie en de menstruatie

De ins en outs van sterilisatie en de menstruatie
6 juli 2015
Behandelingen

Een sterilisatie ondergaan is een eenvoudige operatie, maar daarmee niet meteen een eenvoudige beslissing. Voordat je de ingreep ondergaat, is het verstandig om jezelf goed in te lezen over de operatie zelf, de voor- en nadelen en de mogelijke bijwerkingen en klachten. Wist je bijvoorbeeld dat sterilisatie invloed kan hebben op jouw menstruatie?

Wat is sterilisatie dan precies?

Tijdens een sterilisatie wordt een vrouw onvruchtbaar gemaakt. Dit kan door de eileiders af te klemmen, door te knippen of op te vullen. Na de operatie kan de eicel niet meer in contact komen met zaadcellen en kan de vrouw niet meer zwanger worden. Gelukkig blijft na de ingreep vrijwel alles in het lichaam gewoon doen waarvoor het in het leven is geroepen. Alle hormonen blijven op hun plaats en ook je seksuele gevoelens zullen gewoon nog werken op de manier waarop je het gewend bent.

Sterilisatie en de menstruatie

Wat wel verandert na een sterilisatie bij de vrouw, is de menstruatie. Na de operatie zal jouw oude, vertrouwde cyclus weer van zich laten horen. Als jij voor het slikken van de pil last had van hevige, onregelmatige of pijnlijke menstruaties, kan dit patroon terugkeren en de hele boel weer flink op stelten zetten. Ben jij een sterilisatie ondergaan en klinkt dit niet onbekend in de oren? Ga langs de huisarts! Er zijn verschillende oplossingen die je van je hevige menstruaties kunnen afhelpen.

Neem de tijd om na te denken

Twijfel je nog? Het laatste wat je moet doen is een overhaaste beslissing nemen. Geef jezelf de tijd om er rustig over na te denken voordat je definitief de knoop doorhakt om onder het mes te gaan. Er zijn een aantal zaken die de keuze sterk kunnen beïnvloeden. Zo is een sterilisatie zo goed als onomkeerbaar. Een hersteloperatie vindt bij uitzondering plaats en is erg moeilijk uit te voeren.

Spijt

Sommige vrouwen hebben een tijdje na de operatie spijt dat ze een sterilisatie zijn ondergaan. Vooral voor jonge vrouwen is het belangrijk om hier van tevoren bij stil te staan. Het kan zo zijn dat een relatie onverwachts stukloopt of er toch een kinderwens ontstaat. Wil je de kans op zwangerschap niet uitsluiten? Kies dan voor een ander anticonceptiemiddel waarbij je kinderwens gewoon nog in vervulling kan gaan!

Niet 100% betrouwbaar

Na een sterilisatie ben je in de meeste gevallen onvruchtbaar, maar de kans dat je na een sterilisatie toch nog zwanger wordt, is niet uitgesloten. Alhoewel de kans zeer klein is (0,5 tot 2%), worden 5 tot 20 op de 1.000 vrouwen toch nog zwanger na de operatie. De betrouwbaarheid van sterilisatie is daarmee even groot als het braaf slikken van de anticonceptiepil.

Geen hormonen en geen poespas

Veel vrouwen voelen zich niet prettig bij hormoonbehandeling en kiezen daarom liever voor een methode zonder hormonen. In tegenstelling tot de pil of het hormoonspiraaltje, is het voordeel van een sterilisatie dat er geen enkele hormoon aan te pas komt. Voor veel vrouwen kan dit een reden zijn om een sterilisatie te ondergaan. Na de ingreep zijn er verder ook geen extra zaken waar rekening mee gehouden moet worden, zoals het dagelijks slikken van de pil.

Wat zijn de alternatieven?

Als je als vrouw op het punt staat een beslissing te maken, kan het natuurlijk geen kwaad om eens met een aandachtig oog naar de alternatieven te kijken. Andere anticonceptiemethoden die vrijwel net zo betrouwbaar (al dan niet betrouwbaarder) zijn, zijn het anticonceptiestaafje en het spiraaltje. Integendeel tot sterilisatie zijn deze methoden niet onomkeerbaar.

Ga bij jezelf goed na of een sterilisatie ook echt de voordelen met zich meebrengt die andere anticonceptiemiddelen niet bieden. Als jij voor het slikken van de pil last had van een heavy flow en bij de gedachte alleen al weer gaat gruwelen, is het misschien slim om twee keer na te denken. Ga voor een goed advies naar de huisarts en laat je informeren over de mogelijkheden!

Op zoek naar een gespecialiseerd ziekenhuis in de omgeving?