Hoe gaat een NovaSure behandeling er poliklinisch aan toe?

Hoe gaat een NovaSure behandeling er poliklinisch aan toe?
17 maart 2017
NovaSure

De NovaSure behandeling is een innovatieve methode om ernstige menstruatieklachten (hevig bloedverlies en pijn) te verminderen door verwijdering van baarmoederslijmvlies. Lees hier meer over de NovaSure-behandeling. De behandeling wordt veelal poliklinisch uitgevoerd, zodat je dezelfde dag nog naar huis kunt. Veel vrouwen geven de voorkeur aan algehele narcose of een ruggenprik, terwijl de nasleep van deze anesthesie methodes vaak veel heftiger is en de behandeling poliklinisch nog geen 2 minuten duurt. Hoe de NovaSure behandeling poliklinisch in zijn werk gaat?

Wanneer NovaSure?

Allereerst moet de gynaecoloog vaststellen of de klachten inderdaad gevolg zijn van een te sterke opbouw van baarmoederslijmvlies. Oorzaken als infecties, myomen en poliepen moeten dus worden uitgesloten. Daarvoor zijn andere behandelingen mogelijk, zoals bijvoorbeeld MyoSure. Bovendien is de NovaSure behandeling niet geschikt voor mensen met een kinderwens. Tijdens de eerste afspraak wordt dus gekeken of je in aanmerking komt voor een NovaSure behandeling door uit te sluiten dat poliepen of myomen de oorzaak zijn van hevig bloedverlies. Is NovaSure een geschikte behandelmethode voor jou, dan plant de gynaecoloog een afspraak in voor de daadwerkelijke behandeling.

De NovaSure behandeling (poliklinisch)?

  • Op de dag van de behandeling wordt aangeraden om thuis alvast pijnstillers in te nemen. Vervolgens meld je je bij de polikliniek Gynaecologie, waarna je wordt begeleid naar de behandelkamer.
  • Na het plaatsen van de welbekende eendenbek wordt de baarmoederhals plaatselijk verdoofd met een spuitje. Vervolgens wordt via de vagina en baarmoederhals een dun buisje ingebracht om je baarmoeder op te meten. Elke baarmoeder verschilt van grootte en de maat van jouw baarmoeder wordt gebruikt bij het instellen van de NovaSure waaier. In enkele ziekenhuizen wordt de fundale verdoving toegepast, hierbij wordt ook de bovenste binnenkant van de baarmoeder verdoofd en ervaren de meeste vrouwen helemaal geen pijn tijdens de ingreep.
  • Vervolgens wordt via een buisje het ‘waaiertje van gaas’ ingebracht, dat zich vervolgens uitvouwt en de afmeting van de baarmoeder aanneemt. Afhankelijk van de dikte van het slijmvlies, wordt de waaier heet en krijgt de baarmoeder radiofrequentie-energie toegediend. Hierdoor verdroogt het baarmoederslijmvlies. Dit is geen prettig gevoel en zorgt voor een kort, maar krachtige druk in de onderbuik.
  • De behandeling duurt echter – afhankelijk van de dikte van het slijmvlies – maximaal 90 seconden, maar in de meeste gevallen korter.
  • Hierna krijg je een maandverband en mag je je weer aankleden. Binnen 20 minuten sta je dus vaak weer buiten en een vervolgafspraak is vaak niet eens nodig.

Herstel na de NovaSure behandeling

Na afloop van de behandeling kun je wat lichte klachten ervaren, maar over het algemeen is het herstel zeer snel. Vaak kun je de werkzaamheden de volgende dag alweer oppakken. Wel kun je na de behandeling nog wat last hebben van afscheiding, omdat het weefsel dat tijdens de behandeling is losgekomen, eruit komt. Dit zal vanzelf afnemen. Na de NovaSure behandeling zal een lichte tot normale menstruatie terugkomen en in sommige gevallen helemaal geen bloedingen meer.

Ervaringen NovaSure

De afgelopen jaren zijn wereldwijd zo’n 2 miljoen mensen behandeld met de NovaSure methode. Zo’n 97% zegt deze behandeling aan te bevelen. Een klinische test heeft uitgewezen dat ruim 9 van de 10 vrouwen na de behandeling geen menstruele klachten meer heeft. Hier kun je de ervaringen lezen van Nederlandse vrouwen.

Ernstige menstruatieklachten? Raadpleeg je huisarts

Heb jij last van hevig bloedverlies en heb je het vermoeden dat dit wordt veroorzaakt door (een teveel aan) baarmoederslijmvlies? Raadpleeg je huisarts en informeer naar de NovaSure behandeling. Handig is om het menstruatiedagboek bij te houden en deze mee te nemen naar je afspraak met een arts.

Op zoek naar een gespecialiseerd ziekenhuis in de omgeving?