Hoe houd je het fris ‘down under’?

Hoe houd je het fris ‘down under’?
16 december 2019
Menstruatie

Een gezonde vagina ruikt niet naar roosjes. Licht zurig of een beetje ziltig is waarschijnlijk een betere omschrijving. Dat is volkomen normaal. Als de geur down under zo onaangenaam en sterk wordt dat je jezelf ruikt of, of als je het idee hebt dat anderen je ruiken, dan is er waarschijnlijk iets aan de hand.

Je ruikt je vagina sowieso

Een onaangenaam ruikende vagina is niet per se het gevolg van een slechte hygiëne. Integendeel zelfs. Als je vagina wél naar roosjes ruikt, ben je misschien te enthousiast in de weer geweest met zeep en andere hygiëneproducten. Een gezonde vagina reinigt namelijk zichzelf. Wassen met lauwwarm is in principe voldoende. Vaginale douches, reinigingsgels, hygiënische doekjes, geparfumeerd maandverband en wasmiddelen met parfums voor je lingerie kunnen de vaginale flora verstoren waardoor je onaangename luchtjes juist in de hand werkt (1).

Een verstoorde balans

Te goed boenen en schrobben kan er dus voor zorgen dat de problemen juist ontstaan. Meer factoren kunnen het natuurlijke evenwicht van de vagina beïnvloeden. Sterk absorberende menstruatieproducten, die je misschien omarmt als je last hebt van hevige menstruaties, kunnen de slijmvliezen uitdrogen en irriteren waardoor de zuurgraad verstoord raakt (2).

Ook veranderingen in de hormoonhuishouding, bepaalde medicijnen (antibiotica) en een verminderde weerstand kunnen ervoor zorgen dat ‘slechte’ schimmels en bacteriën tijdelijk de overhand krijgen. Met vieze geurtjes en/of een vaginale schimmelinfectie als resultaat. De bekendste klacht bij bacteriële vaginose is een sterke visachtige geur. Bij een andere, veelvoorkomende vaginale schimmelinfectie (veroorzaakt door candida abicans, dus eigenlijk een gistinfectie) is de vaginale afscheiding juist geurloos.

Je ruikt je vagina vooral als je menstrueert

Tijdens je menstruatie ruikt je vagina meestal wat sterker. Ook dat is volkomen normaal. Menstruatiebloed is geurloos. Pas als het in aanraking komt met zuurstof, kan een wat minder frisse geur ontstaan. Daarom is het zaak om maandverband en tampons op tijd te verwisselen en slips met en doorlekvlek zo snel mogelijk in de wasmand te deponeren. Let er ook op dat het down under niet te broeierig wordt. Warm en vochtig is een ideale leefomgeving voor ‘slechte’ bacteriën. Tijdens je menstruatie (en ook tijdens zwangerschap) ben je sowieso iets gevoeliger voor schimmelinfecties, omdat een dip in de vrouwelijke hormonen de samenstelling van de vaginale flora beïnvloedt (3).

8 Tips tegen vaginale geurtjes tijden de menstruatie

– Kies voor inwendige menstruatieproducten, zoals tampons, sponsjes of menstruatiecups. Zo voorkom je dat menstruatiebloed in aanraking komt met zuurstof en gaat ruiken.

– Verwissel menstruatieproducten regelmatig; in elk geval zodra ze verzadigd zijn en draag ze nooit langer dan de maximale tijd die op de verpakking staat aangegeven.

– Wissel maandverband ook als het nog ‘droog’ aanvoelt. Door het plastic antidoorleklaagje kan een broeierig klimaat ontstaan en daar zijn bacteriën dol op.

– Draag niet elke dag maandverband of inlegkruisjes; door de vochtabsorberende kern kan de huid uitdrogen en kunnen irritaties ontstaan.

–  Was je handen voor- én nadat je menstruatieproducten verwisselt om infecties te voorkomen.

– Was je vagina regelmatig met lauwwarm water. Gebruik zo min mogelijk zeep. Zeep kan de zuurgraad van je huid verstoren, waardoor je het probleem juist verergert.

– Trim je schaamhaar. In de haartjes blijft soms viezigheid plakken, zoals zweet en bloed. Dat kan gaan ruiken.

– Een logische, maar niet te missen laatste tip: verschoon geregeld je slip en draag geen al te strakke en synthetische kleding die gaat broeien. Een warm en vochtig klimaat is de ideale leefomgeving voor bacteriën.

Blijf je klachten houden?

Een vaginale infectie is meestal onschuldig en gaat doorgaans vanzelf weer over. Maar blijf je problemen houden, maak dan een afspraak met de huisarts. Een onaangename geur, jeuk, een schrijnend/branderig gevoel, gekleurde afscheiding en/of pijn in de onderbuik kunnen namelijk ook wijzen op een SOA of, in zeldzame gevallen, gynaecologische kanker.

Ook menstruatieproblemen kunnen een gerechtvaardigde reden om een afspraak met de (huis)arts. Hevig menstrueel bloedverlies kan het symptoom zijn van menorragie: een medisch erkende aandoening waarvoor meerdere behandelopties bestaan.


Bronnen:

(1,3) Dekker, H. J., Boeke, P. J., Gercama, J. A., Kardolus, J. G., & Boukes, S. F. (2009). NHG-standaard Fluor vaginalis. In NHG-Standaarden 2009 (pp. 624-636). Springer.
(2) Scranton, A. (2013). Chem fatale: potential health effects of toxic chemicals in feminine care products. Missoula, MT: Women’s Voices for the Earth (November 2013). Available online: http://goo.gl/BgIwdu (accessed on 29 July 2019).

Op zoek naar een gespecialiseerd ziekenhuis in de omgeving?