Menorragie: wat is hevig bloedverlies tijdens je menstruatie? Wanneer is het écht teveel?

Menorragie: wat is hevig bloedverlies tijdens je menstruatie? Wanneer is het écht teveel?
24 juli 2017
Menstruatie

Sommige vrouwen ervaren al vanaf hun allereerste menstruatie hevig bloedverlies, terwijl andere vrouwen daar in de overgang pas mee te maken krijgen. De vraag is: wanneer spreek je van hevige menstruatieklachten? Die definitie is lastig te geven, want eerlijk is eerlijk: een feestje is je menstruatie sowieso niet. Allesbepalend is echter weer een heel ander geval. Menstruatie mag geen belemmering vormen van je dagelijks leven. Doet het dat wel, dan zijn er – hoera! – gelukkig voldoende mogelijkheden voor behandeling!

Een normale menstruatiecyclus

Menstrueren begint in de pubertijd en stopt na de overgang. Niet de fijnste periode van de maand, maar wél een manier van je lichaam om te vertellen dat je ‘systeem’ naar behoren werkt. De cyclus wordt gestuurd door hormonen, waarvan oestrogeen en progesteron de belangrijkste zijn. Een evenwicht van beide hormonen zorgt ervoor dat je lichaam maandelijks baarmoederslijm opbouwt en weer afstoot (menstrueren). Een normale menstruatiecyclus? Die bestaat niet. Die is namelijk voor iedereen anders. Gemiddeld genomen duurt een cyclus 28 dagen en de menstruatie zelf zo’n 3 tot 5 dagen. Tampon of maandverband vervangen om de 4 uur wordt als normaal beschouwd. Maar éigenlijk is de stelregel: als je cyclus je dagelijks leven teveel beïnvloedt, is het tijd voor actie.

Hevig bloedverlies oftewel: menorragie

Menorragie is één van de meest voorkomende klachten in de gynaecologie. Maar wat ís het precies? Zoals gezegd: een definitie van hevige menstruatie (menorragie) is moeilijk te geven, want klachten zijn immers subjectief. Als je zelf de klachten als hevig ervaart, dan zijn ze hevig. Er zijn natuurlijk wel wat aanknopingspunten. Zo wordt over het algemeen gesproken van zware menstruatie als:

  • Je cyclus korter duurt dan 21 dagen
  • Je meer dan zeven dagen bloed verliest
  • Je vaker dan om de 5 uur je maandverband of tampon moet vervangen
  • Je een tampon én maandverband nodig hebt om doorlekken te voorkomen
  • Je pijnklachten ondervindt die je dagelijks leven belemmeren
  • Je lichamelijk niet goed voelt (lusteloos, duizelig, etc) of last hebt van PMS-klachten.

Bij twijfel, contact opnemen met je huisarts!

Of veel menstrueren ook daadwerkelijk té veel, is uiteindelijk aan jezelf. Zet de menstruatie een groot kruis in je agenda omdat je tijdelijk bent uitgeschakeld? Ga dan zeker langs de huisarts om de mogelijkheden te bespreken. Die zijn er namelijk genoeg! Zie je op tegen de maandelijkse periode? Ook naar de huisarts gaan! Sowieso is het raadzaam om middels onze menstruatiekalender je klachten in kaart te brengen. Twijfel je of ben je er nog niet aan toe om een afspraak te maken bij je huisarts. Stel online je vraag aan gynacoloog Vera Haitsma.

Op zoek naar een gespecialiseerd ziekenhuis in de omgeving?