PMS-klachten verminderen na NovaSure-behandeling
NovaSure
clock copy Created with Sketch. 01-09-2014

PMS-klachten verminderen na NovaSure-behandeling

Vrouwen met hevig menstrueel bloedverlies hebben vaak ook last van het premenstrueel syndroom (PMS). PMS bestaat uit vele lichamelijke en psychische klachten zoals hoofdpijn, hartkloppingen, buikpijn, opgezwollen borsten, angst, depressie, duizeligheid, lusteloosheid, vermoeidheid. Bij PMS treden de klachten in de tweede helft van de menstruatiecyclus op en verdwijnen ze weer bij het begin van de menstruatie. Na een periode van minimaal een week zonder klachten komen de klachten weer terug. Door de steeds terugkerende klachten verstoort PMS het normale leefpatroon van deze vrouwen. Volgens de Nederlandse Vereniging van Obstetrie en Gynaecologie heeft naar schatting 4 procent van de vrouwen tussen de 15 en 45 jaar last van PMS. In Nederland zijn dat ongeveer 130.000 vrouwen.

Afname PMS-symptomen en menstruatiepijn

Er is onderzoek gedaan door de doktoren Lukes, McBride, Herring, Fried, Sherwani en Dell om de veranderingen in PMS-symptomen te evalueren bij vrouwen met hevig menstrueel bloedverlies, die een NovaSure-behandeling hebben ondergaan. 97 procent van de vrouwen behandelt met NovaSure heeft aangegeven dat ze na de behandeling minder last hebben van PMS-symptomen. Van deze vrouwen had 44 procent geen bloedverlies meer tijdens de menstruatie.Daarnaast werd onderzocht of de menstruatiepijn verminderde na NovaSure. De studie wees inderdaad uit dat ook de menstruatiepijn verminderde.

Lees hier meer over de NovaSure-behandeling.

Relatie PMS en menstrueel bloedverlies

Een van de redenen waardoor de PMS-symptomen verdwijnen is dat na de NovaSure-behandeling de hoeveelheid menstrueel bloedverlies afneemt of er geen bloedverlies meer is. Alhoewel er een overduidelijk verband bestaat tussen het optreden van de PMS-klachten en de menstruatiecyclus, is nooit een hormonale oorzaak voor PMS gevonden. Het onderzoek wijst uit dat de afname van de hoeveel bloedverlies tijdens de menstruatie is gerelateerd aan de vermindering van PMS-symptomen.

Terug naar overzicht
Ook interessant