Tips & tricks tegen doorlekvlekken

Tips & tricks tegen doorlekvlekken
24 oktober 2019
Weetjes

Normaal gesproken verlies je ongeveer 50 ml bloed per menstruatie. Verlies je meer dan 80 ml (1), heb je aan één menstruatieproduct niet genoeg en moet je deze om de haverklap verwisselen, dan is er sprake van een (te) hevige menstruatie. Dit kan (net als een menstruatie die langer duurt dan 7 dagen en/of een cyclus die korter duurt dan 21 dagen) een symptoom zijn van menorragie.

Doorlekken is onvermijdelijk als je heviger menstrueert dan normaal

Als je menorragie hebt, is de kans op doorlekken natuurlijk aanzienlijk groter. Niet alleen omdat je veel bloed verliest, maar ook omdat de menstruatie nogal onverwacht en in volle hevigheid kan losbarsten en omdat je daarbij ook nog last van tussentijdse bloedingen en/of ­bloedklonten kunt hebben.

Moderne menstruatieproducten hebben een behoorlijk absorptievermogen, maar tegen zoveel ‘geweld’ zijn zij niet opgewassen. Vervelend, want doorlekken doe je natuurlijk altijd in je nieuwe lingerie, of de roomwitte bank van de buren of op de bureaustoel van je werk. En bloedvlekken laten zich lastig verwijderen uit textiel. Onderstaande tips kunnen uitkomst bieden.

10 Tips & tricks

1. Hoe langer bloed de kans krijgt te stollen, hoe lastiger het is om vlekken te verwijderen. Kom dus zo snel mogelijk in actie.

2. Gebruik NOOIT maar dan ook nooit warm water. Hoe warmer het water, hoe beter een bloedvlek zich namelijk hecht.

3. Spoel textiel met een bloedvlek onder koud stromend water. Of week het in ruim, koud water. Desnoods een hele nacht. Was het textiel daarna op de normale manier.

4. Weken in koud water met een hulpmiddeltje kan ook helpen. Denk aan keukenzout, soda of (kleurloze) azijn. Niet allemaal tegelijk uiteraard.

5. Behandel een ingedroogde bloedvlek voor met afwasmiddel, verdunde ammonia of met een papje van 1 deel glycerine en 2 delen water. Witte stoffen kun je ook met tandpasta behandelen. Was daarna op de normale manier.

6. Bij webshops voor duurzame menstruatieproducten zijn ecologische wasmiddelen voor wasbaar maandverband te vinden, zonder chloor en andere agressieve stoffen. Deze kun je ook voor je lingerie gebruiken.

7. Het klinkt onsmakelijk, maar het helpt soms wel: spuug. Speeksel bevat een enzym dat eiwitten in bloed afbreekt, waardoor het makkelijker wordt de vlek te verwijderen.

8. Klassieker: behandel de vlek met groene zeep of ossengalzeep. Of koop een speciale vlekkenverwijderaar van de drogist.

9. Vlek in het matras? Maak een papje van keukenzout en water. Lepel op de vlek, laat een half uurtje intrekken en verwijder. Aardappelzetmeel (maïzena) en aspirine werken ook. Maak de plek niet te nat. Deze remedie kun je ook voor tapijt gebruiken of voor vlekken in een gestoffeerde (bureau)stoel of bank.

10. Heb jij een verstoorde nachtrust omdat je je halverwege de nacht moet verschonen? Heeft jouw menstruatie een negatieve impact op je leven omdat je sociale afspraken vermijdt, sportlessen afzegt of werk verzuimt uit angst voor doorlekken? Zodra je je leven om je menstruaties gaat plannen, wordt het tijd om in te grijpen. Maak dan vandaag nog een afspraak met de huisarts.

Bereid je voor op het gesprek met de arts

Houd ter voorbereiding op het gesprek met de arts bijvoorbeeld een menstruatiescorekaart bij, waarop je aangeeft hoe lang je menstrueert, hoe vaak je doorlekt, hoeveel producten je per dag gebruikt en wat je andere klachten zijn. Hevig bloedverlies tijdens de menstruatie (menorragie) is een medisch erkende aandoening, waarvoor eenvoudige oplossingen bestaan.

Bronnen:

(1) Meijer, L. J., Bruinsma, A. C., Pameijer, A. S., Hehenkamp, W. J., Janssen, C. A., Burgers, J. S., . . . Vries, C. (2014). NHG-Standaard Vaginaal bloedverlies (derde herziening). Huisarts Wet, 57, 406-14.

Op zoek naar een gespecialiseerd ziekenhuis in de omgeving?