Annelieze (52) - Je gaat liever voor je vinger naar de huisarts dan voor je menstruatie

“Nadat ik de Bloedserieus-campagne tegenkwam op de Libelle Zomerweek, ben ik bij de gynaecoloog geweest. Nu weet ik: er is wél iets te doen aan hevige menstruaties. Voor nu is dat de anticonceptiepil. Mocht die onvoldoende oplossing bieden, dan zijn er nog andere behandelopties. Dat is belangrijk om te weten. Menstruatie ging mijn leven beheersen. Ik kan best veel hebben en ben nooit ziek. Maar hier werd ik zo labiel en ongelukkig van. Daarbij had ik het schrikbeeld van mijn moeder die pas stopte met menstrueren toen ze ver in de vijftig was.”

Niet klagen, maar dragen

“Wanneer ik voor het eerst ongesteld werd weet ik niet meer precies. Ik zat in elk geval nog op de lagere school. En het was meteen hevig wat betreft bloedverlies en pijn. Ook menstrueerde ik heel onregelmatig. Dan weer na acht weken en dan weer na twee. Vanaf mijn vijftiende of zestiende slikte ik daarom de anticonceptiepil. Daardoor ging het beter. Wij waren thuis niet zo van het ziek melden. Dus ik ben er nooit voor thuisgebleven. Niet klagen, maar dragen was het motto. De tijd was toen misschien anders. Ik heb nu zelf twee dochters van twintig en tweeëntwintig jaar – met hen is het gesprek opener.”

Geen eisprong

“Toen ik zwanger wilde worden en met de pil stopte, bleek dat ik helemaal niet meer ongesteld werd. Ik had ook geen eisprong. Na een half jaar proberen, werd ik doorgestuurd naar de gynaecoloog. Daar heb ik in eerste instantie hormoonpillen gekregen. Op een gegeven moment onderging ik een behandeling waarbij vloeistof door je eileiders wordt gespoten. Er werd geen verstopping gevonden, maar hierna werd ik wel meteen zwanger.”

Paniek bij een concert van K3

“Na de bevalling menstrueerde ik opnieuw heel hevig. Ik ben toen weer aan de pil gegaan. Toen ik opnieuw stopte omdat ik zwanger wilde worden, was het gelukkig meteen raak: één jaar en negen maanden na mijn eerste bevalling werd mijn tweede dochter geboren. Onze kinderwens was vervuld. Alleen menstrueerde ik daarna weer net zo hevig als in mijn jeugd. Heviger zelfs, want nu met grote stolsels. En opnieuw was er geen regelmaat, je kon er dus ook niet omheen plannen. Ik herinner me bijvoorbeeld de paniek bij een concert van K3, toen ik hoorde dat er geen pauze was. Je hoopt dan echt dat je dat redt zonder doorlekken.”

Schaamrood op de kaken

“De ergste ervaring ooit had ik ook buiten de deur. Ik was in de veronderstelling dat mijn menstruatie bijna voorbij was, maar toen ik van de wc opstond verloor ik opeens stolsels. Het bloed spatte tegen muren, op de grond, over mijn schoenen. Echt alles zat onder. Ik heb tijden met wc-papier en handdoekjes staan prutsen om alles schoon te krijgen. Met het schaamrood op mijn kaken – alsof je er iets aan kunt doen. En daarna dan doen alsof er niets aan de hand is. Dat is het gekke. Ik kan er best makkelijk over praten – toch praat je niet echt door. Je maakt niet écht duidelijk hoe erg het precies is.”

Bevolkingsonderzoek

“Ik denk dat het onderwerp menstruatieproblemen inmiddels beter op de kaart staat. Ook doordat de jeugd mondiger is en misschien eerder naar de huisarts of gynaecoloog gaat. Ik kwam daar alleen in verband met zwangerschap. Een snellere doorverwijzing naar de gynaecoloog is misschien beter. Je gaat liever voor je vinger naar de huisarts dan voor je menstruatie. De ongemakkelijkheid is bij de gynaecoloog toch minder. Misschien zouden menstruatieproblemen ook onderdeel van het bevolkingsonderzoek moeten zijn. Daar ga ik altijd trouw naar toe. Sterker: ik ben wel eens boos geworden op een zus die niet ging.”

Je weet niet beter

“Of ik achteraf bezien andere keuzes had moeten maken? Tja. Ik vraag me inderdaad af of een spiraal niet beter was geweest. Die pil werd gewoon door de huisarts voorgeschreven. Ik heb nooit om een doorverwijzing gevraagd. Je hebt zelf onvoldoende kennis; je weet niet beter. Ik heb de anticonceptiepil dus heel lang geslikt. Soms stelde ik die stopweek een weekje uit. Maar ik kreeg steeds meer last van doorbraakbloedingen.”

Koffer vol nachtverband mee

“De huisarts adviseerde op mijn tweeënvijftigste definitief met de pil te stoppen. Meteen ging het weer mis. Als ik een weekend weg ging, ging er een koffer vol nachtverbanden mee. Naar mijn werk ging ook elke dag zo’n pak mee. Ik ben niet van het ziekmelden al heb ik wel overwogen dit bespreekbaar te maken bij mijn leidinggevende. Ik was gewoon mezelf niet meer. Moe, futloos. Op de Libelle Zomerweek was ik zo duizelig dat ik sterretjes zag. Nee, op ijzertekort ben ik eigenlijk nooit getest.”

Toch weer aan de pil

“Inmiddels ben ik dan eindelijk bij de gynaecoloog geweest. Er is een echo gemaakt en daarbij werden geen duidelijke oorzaken gevonden voor de hevige menstruaties. De gynaecoloog denkt dus aan overgangsklachten. We hebben vier behandelopties besproken: de pil, de spiraal, NovaSure en baarmoederverwijdering. Dat laatste was geen serieuze optie.”

“In overleg heb ik toch weer voor de pil gekozen – omdat ik daar nooit bijwerkingen van heb gehad, omdat dit meteen zou helpen en omdat deze ook de scherpe kantjes van overgangsklachten afhaalt. Bij een spiraal kan het twee tot drie maanden duren voordat je ‘droogvalt’. Helpt dit niet, dan zijn er nog andere opties weet ik nu. Er zijn bijvoorbeeld pillen om de bloeding te stoppen als je menstruatie maar niet ophoudt. Dat had ik eerder willen weten. Een hele opluchting.”

MISC-08520-NLD-NL Rev. 001

Op zoek naar een gespecialiseerd ziekenhuis in de omgeving?