Campagne Bloedserieus: ook dit jaar in november

Campagne Bloedserieus: ook dit jaar in november
13 oktober 2020
Nieuws

Doorlopen met een medische aandoening is zelden een goed idee. Toch is dat precies wat vrouwen met hevig menstrueel bloedverlies (HMB) doen. Slechts 54% van de vrouwen met HMB-klachten gaat naar de huisarts.1 Bijna de helft doet dit dus niet. Meer dan de helft (60%) denkt nog altijd dat moeizame menstruaties er nu eenmaal bij horen en 75% weet niet dat HMB een medisch erkende aandoening is waarvoor meerdere behandelopties bestaan.

Volgende maand gaat het vast beter… Uitstelgedrag leidt tot onnodige gezondheidsrisico’s

Door de coronacrisis wordt die termijn zo mogelijk nog verder opgerekt. Vrouwen stellen het maken van een afspraak uit omdat zij bang zijn voor besmetting of omdat zij de zorg niet nog verder willen belasten. Daarbij sluipt HMB in de premenopauze er vaak langzaam in door een verandering van de hormoonbalans, waardoor ten onrechte het idee ontstaat dat er sprake is van een tijdelijk probleem. Volgende maand gaat het vast beter, is de gedachte.

Uitstelgedrag heeft niet alleen onnodige gezondheidsrisico’s tot gevolg, het kan op termijn ook tot langere wachtlijsten in de zorg leiden. Tijdens de Bloedserieus campagnemaand in november worden vrouwen met HMB (ook wel menorragie genoemd) daarom nog nadrukkelijker opgeroepen om wél medische hulp te zoeken. Ook in tijden van corona.

Een bloedserieus gezondheidsprobleem op de agenda 

Hevig bloedverlies is geen zeldzaam probleem. Maar liefst 1 op de 5 vrouwen krijgt er in de premenopauze mee te maken.2 In Nederland alleen gaat het om ongeveer 500.000 vrouwen tussen de 35 en 55 jaar. Al die vrouwen hebben een bloedserieus verhaal. Dat verhaal hoor je alleen zelden en dat is raar, want HMB heeft enorme impact op de kwaliteit van leven. Daarbij kan HMB ook een andere medische aandoening als oorzaak hebben, denk aan endometriose, adenomyose of PCOS. Ook myomen en poliepen kunnen hevige bloedingen veroorzaken. Het is daarom altijd verstandig medisch onderzoek te laten doen.

Zodra je de agenda rondom de menstruatie moet plannen is het ‘code rood’ en dus gerechtvaardigd om een afspraak met de huisarts in te plannen.  Een menstruatiedagboek of speciale scorekaart bijhouden kan inzicht geven in de ernst van de klachten en is meteen een goede voorbereiding op een gesprek met de arts. HMB is een medisch erkende aandoening, waarvoor meerdere, eenvoudige oplossingen zijn.

Bloedserieus campagnemaand: elk jaar in november

De landelijke voorlichtingscampagne Bloedserieus roept vrouwen met HMB-klachten nadrukkelijker op om wél naar de huisarts te gaan. Ook in tijden van corona. Tijdens de Bloedserieus campagnemaand in november organiseren ziekenhuizen in heel Nederland extra online spreekuren en webinars om extra voorlichting te gegeven. Door de coronacrisis zijn die events dit jaar natuurlijk vooral online. Dat betekent in veel gevallen dat je, vanuit de privacy van je eigen huis, vragen kunt stellen aan een gynaecoloog of gespecialiseerde verpleegkundige. Niets staat een oplossing van een bloedserieus menstruatieprobleem dan nog in de weg.

Kijk voor meer informatie over deelnemende ziekenhuizen en/of events in het kader van de campagne op de Bloedserieus-campagnepagina en/of houd de Bloedserieus-facebookpagina in de gaten.

Bronnen:

1Periods, online survey among 1,004 women who have experienced heavy periods in the past 3 years (18+), 14th to 18th September 2018, 24 september 2018, 3 Monkeys Zeno for Hologic Benelux. 2Shapley M, Jordan K, Croft PR. An epidemiological survey of symptoms of menstrual loss in the community. Br J Gen Pract. 2004 May;54(502):359-63.

Op zoek naar een gespecialiseerd ziekenhuis in de omgeving?