Je baarmoeder verwijderen? Zeker weten?

Je baarmoeder verwijderen? Zeker weten?
18 mei 2015
Behandelingen

Vermoeidheid, overgangsklachten en problemen bij het plassen, enkele voorbeelden van klachten waar zo’n 27.500 vrouwen in Nederland mee te maken hebben. Waarom? Omdat ze hun baarmoeder operatief hebben later verwijderen. Een zware ingreep die in de operatiekamer moet worden uitgevoerd en waarna je vervolgens nog zo’n enkele nachten op de verpleegafdeling moet blijven liggen. En dat terwijl deze zware operatie in veel gevallen helemaal niet nodig is…

Eén op de drie Amerikaanse vrouwen

In Amerika is de situatie zelfs zo zorgelijk dat één op de drie vrouwen rond haar zestigste levensjaar een operatie is ondergaan en haar baarmoeder permanent kwijt is. Als er sprake is van een kwaadaardige aandoening valt er vaak weinig te kiezen, maar bij goedaardige afwijkingen zijn er verschillende behandelopties waarbij de baarmoeder niet verwijderd hoeft te worden. Of dit cijfer zo hoog is omdat de patiënt zich niet goed heeft georiënteerd, of omdat de arts onbekend is met andere behandelingen: dit cijfer kan anders!

Nadelen

Zo kleven er enkele nadelen aan de baarmoederverwijdering ingreep waar een vrouw goed bij stil moet staan, zoals:

  • De baarmoeder wordt permanent verwijderd;
  • De kans op complicaties is zeer hoog;
  • Het kan zo’n acht weken duren voordat je weer volledig kan meedraaien in het dagelijks leven;
  • Kan het begin van de menopauze vervroegen en/of een hormoonbehandeling in de toekomst vereisen.

Veel gekozen behandeling bij hevig menstrueel bloedverlies

Ondanks de ingrijpende operatie wordt bij tweederde van de patiënten baarmoederverwijdering nog altijd aangeraden door de arts. Een lastige situatie, want tegenwoordig zijn er ook allerlei andere behandelmogelijkheden die misschien beter bij je passen en waarbij de baarmoeder gewoon blijft zitten waar die hoort. Ga daarom ook zelf op zoek naar de opties die er zijn en bespreek die met je arts. Uiteindelijk ben je zelf verantwoordelijk voor je eigen lichaam.

Endometrium ablatie

Heb je bijvoorbeeld wel eens gehoord van endometrium ablatie(ookwel NovaSure genoemd)? Een lang en moeilijk woord voor een juist korte en minder ingrijpende procedure: verwijdering van het baarmoederslijmvlies. Het effect van de NovaSure-behandeling: een normale of lichte menstruatie of zelfs helemaal geen bloedingen meer, minder kan op menstruatiepijn, minder kans op PMS-verschijnselen en beduidend meer energie. Lees hier meer over NovaSure.

Ook het spiraaltjehormoontherapie en dilatatie & curettage zijn mogelijke oplossingen waarbij de baarmoeder niet verwijderd hoeft te worden en waarbij de ingreep geen dagenlang herstel kost.

Jouw keuze

Door het leven met of zonder baarmoeder, dat is uiteindelijk altijd jouw eigen keuze. Deze website speciaal in het leven geroepen om antwoord te geven op al jouw vragen omtrent ongesteldheid, baarmoederverwijdering en andere behandelmogelijkheden bij veel menstrueel bloedverlies en jou zo te helpen om weer voor de volle 100 % te genieten van het leven. Wel zo makkelijk!

Op zoek naar een gespecialiseerd ziekenhuis in de omgeving?