Veelgestelde vragen over Doktersbezoek

Wanneer stap je naar de huisarts bij hevig menstrueel bloedverlies?

In principe is elk moment een goed moment om naar de huisarts en/of gynaecoloog te gaan met een hevige menstruatie. Vaak zien artsen dat vrouwen er eerst jarenlang mee rondlopen en dat is erg jammer, aangezien er vaak meerdere behandelopties mogelijk zijn om het hevige bloedverlies te verhelpen. Naast dat het verloren jaren zijn als je er mee blijft rondlopen kan hevig bloedverlies ook veroorzaakt worden door een achterliggende aandoening; het is raadzaam om je daarom te laten onderzoeken. De huisarts zal je in bepaalde gevallen verwijzen naar de gynaecoloog voor vervolgonderzoek. 

Hoe bereid ik me voor op een bezoek aan mijn huisarts?

Als je besloten hebt een afspraak met de huisarts te maken voor menstruatieklachten als hevig bloedverlies, dan is het handig om van tevoren eerst een menstruatiedagboek of scorekaart bij te houden. Hierop geef je gedurende een maand lang aan hoe je menstruatie eruit ziet. Denk bijvoorbeeld aan hoeveel bloed je verliest, of je spotting (licht bloedverlies tussen menstruaties in) ervaart, of je stolsels verliest en of je menstruatiepijn ervaart. Ook kan je van tevoren een vragenlijst invullen als leidraad voor het gesprek met je huisarts.

Heb je een verwijzing nodig om de gynaecoloog te kunnen bezoeken?

Ja, je hebt een verwijzing van de huisarts nodig om een afspraak te kunnen maken met een gynaecoloog. Dit lijkt soms omslachtig, maar gynaecoloog Jeroen van de Riet legt in de video uit waarom dit zo geregeld is.

Wat doet een gynaecoloog als je onderzocht moet worden?

Als een patiënt met menstruatieklachten naar de gynaecoloog gaat, dan vinden er vaak een aantal standaardonderzoeken plaats. Ten eerste wordt er met een speculum (eendenbek) in de vagina en baarmoedermond gekeken, om te kijken of daar afwijkingen te zien zijn. Als het nodig is wordt er een uitstrijkje gemaakt. Vaak wordt er ook een inwendig onderzoek gedaan, ook wel een vaginaal toucher, waarbij de gynaecoloog met zijn vingers in de vagina voelt. Hier kan ook een inwendige echo bij horen, waarmee de gynaecoloog een beter beeld krijgt van de baarmoeder en de eierstokken. 

Wat als ik niet naar de gynaecoloog durf te gaan?

Veel vrouwen voelen zich een tikkeltje opgelaten om een bezoek te brengen aan de gynaecoloog, sommigen stappen daardoor zelfs helemaal niet met hun problemen naar een arts. Maar het is toch erg belangrijk om dat wel te doen. Het gaat hier om je gezondheid en menstruatieklachten zijn een serieus probleem! Gynaecologen zijn opgeleid om het vrouwelijk lichaam zo goed mogelijk te begrijpen en zijn hier elke dag mee bezig. Voor hen is het dus de normaalste zaak van de wereld om jou te onderzoeken en je te helpen met je klachten.

Bekijk ook de video waarin gynaecoloog Peggy Geomini uitlegt waarom het zo belangrijk is om tóch naar een gynaecoloog te gaan.

Toon meer