Veelgestelde vragen over Hevig bloedverlies
Hevig bloedverlies
Gynaecoloog Jeroen van de Riet beantwoord de vraag: “Waarom heeft de ene vrouw wel last van hevige menstruaties?”
Helaas is het zo dat bij ongeveer 60 procent van de vrouwen met hevig menstrueel bloedverlies geen directe oorzaak wordt gevonden (1). Vaak is dan een heel scala aan behandelingsopties mogelijk. Voor de patiënt is het soms lastig kiezen. Het is tegenwoordig niet meer zo dat de arts zegt: dit is het beste. Elke behandeloptie heeft voor- en nadelen. Er is er dus maar één die een keuze kan maken en daarvoor is over het algemeen tijd en informatie nodig. Uiteraard kan de arts wel helpen bij die keuze.
Gynaecoloog Jeroen van de Riet beantwoord de vraag: “Wat zijn veelvoorkomende klachten bij hevig bloedverlies?”
Gynaecoloog Jeroen van de Riet beantwoord de vraag: “Zijn er oplossingen tegen hevige menstrueel bloedverlies zonder hormonen?”
De symptomen voor hevig bloedverlies zijn verschillend per persoon. De één heeft menstruatiepijn en de ander heeft juist weer veel klonten in het bloed. Eén ding hebben alle vrouwen met hevig bloedverlies gemeen: hevig bloedverlies staat in hun dagelijkse leven in de weg.
Lees hier meer over de symptomen van hevig bloedverlies.
Er zijn vele mogelijke oorzaken van hevig menstrueel bloedverlies, zoals een verstoring van de hormoonbalans, myomen (vleesbomen) en poliepen, infecties en bloedingsafwijkingen.
Myomen, poliepen en hormoonschommelingen kunnen de oorzaak zijn. In zeldzamere gevallen is er sprake van bloedingsafwijkingen of een andere medische aandoening. In 60% van de gevallen is geen duidelijke oorzaak aan te wijzen. Lees hier meer over hevig bloedverlies
Gynaecoloog Jeroen van de Riet beantwoord de vraag: “Wat is de oorzaak van hevig menstrueel bloedverlies?”
Menorragie is een medisch erkende aandoening waarvoor verschillende oplossingen bestaan.
Hormoontherapie bestaat uit anticonceptie of andere geneesmiddelen waarmee verstoringen van de hormoonspiegel worden behandeld. Deze therapie werkt in slechts 48% van de gevallen en moet meestal worden voortgezet om effectief te blijven. Sommige vrouwen ondervinden bijwerkingen, zoals hoofdpijn, gewichtsschommelingen en misselijkheid.
Hysterectomie (operatieve verwijdering van de baarmoeder) is samen met de NovaSure-methode de enige definitieve behandeling van menorragie. Hysterectomie is een zware ingreep die in het ziekenhuis onder volledige verdoving wordt uitgevoerd en die gepaard gaat met operatierisico’s, ziekenhuisopname en (afhankelijk van de gebruikte techniek) een herstelperiode die tot zes weken kan duren.
NovaSure is een vorm van endometriumablatie. Het baarmoederslijmvlies (endometrium) dat elke menstruatiecyclus wordt opgebouwd, wordt met behulp van elektrische energie verwijderd (ablatie). De behandeling is eenmalig, kort en kan poliklinisch worden uitgevoerd. Het effect van de NovaSure-behandeling: een normale of lichte menstruatie of zelfs helemaal geen bloedingen meer, minder menstruatiepijn, minder PMS-verschijnselen en beduidend meer energie. Doordat de hormoonhuishouding hetzelfde blijft, raak je niet vervroegd in de overgang.
NSAID’s zoals Ibuprofen en Diclofenac hebben een pijstillende werking. Als ze tijdens de menstruatieperiode worden geslikt, kunnen ze soms ook tot gevolg hebben dat hevig bloedverlies vermindert.
Menorragie is hevig menstrueel bloedverlies. Als de bloedingen per cyclus zeven dagen of meer duren of zo hevig zijn dat je bijna om het uur maandverband of tampons moet wisselen, is er waarschijnlijk sprake van menorragie. Alleen een arts kan dit met zekerheid vaststellen. Vrouwen met menorragie hebben vaak ook last van vermoeidheid, bloedarmoede en doorlekken en zijn daardoor soms beperkt in hun activiteiten.