Veelgestelde vragen over Na de behandeling

Hoe voel ik me na de NovaSure ingreep?

Na de procedure kun je last hebben van kramp in de baarmoeder en een onprettig gevoel. Deze verschijnselen kunnen goed worden behandeld met lichte pijnstillers zoals ibuprofen. Sommige vrouwen hebben door de verdoving last van misselijkheid en braken. Een waterige en/of bloederige afscheiding komt in de eerste weken na de slijmvliesverwijdering ook veel voor.

Bekijk ook de video waarin gynaecoloog Peggy Geomini meer vertelt over hoe snel eventuele buikpijn wegtrekt.

Hoe weet je wanneer een NovaSure behandeling succesvol is?

De eerste weken moet je baarmoederholte herstellen. Na ongeveer drie maanden blijft de situatie zoals die dan is. Veel vrouwen menstrueren helemaal niet meer na de behandeling. Dus als je na drie maanden nog steeds geen bloeding hebt gehad, dan kun je ervan uitgaan dat dit de eindsituatie is. Heb je na een paar weken toch weer een menstruatiebloeding, dan is deze vaak veel minder hevig en gaat deze ook met minder pijn gepaard. Ook dan kun je verwachten dat dit het eindresultaat is.

Hoe lang werkt NovaSure?

De uitkomst van de NovaSure-behandeling is dat het menstruele bloeden aanzienlijk verminderd of zelfs volledig stopt. Na ongeveer drie maanden na de ingreep blijft de situatie zoals die dan is. Dus heb je na drie maanden nog steeds geen menstruatie? Dan kun je ervan uitgaan dat dit zo blijft.

Wanneer kun je weer zwemmen of in bad na een NovaSure-behandeling?

Om het risico op infectie te voorkomen wordt afgeraden om de eerste drie weken na de behandeling te zwemmen of in bad te gaan. Douchen kan wel.

Wanneer mag je weer seks hebben na een NovaSure-behandeling?

Over het algemeen na zeven à tien dagen, maar om het risico op infecties te vermijden is het beter drie weken te wachten. Overleg voor de zekerheid even met de gynaecoloog!

Moet je na de NovaSure-behandeling anticonceptie blijven gebruiken?

Ja, want alleen het baarmoederslijmvlies is verwijderd. Het is zelfs heel belangrijk om een vorm van anticonceptie te gebruiken. Je kunt na de behandeling nog steeds zwanger worden, ook al is de kans kleiner door het verwijderen van het baarmoederslijmvlies. Een zwangerschap na de behandeling is gevaarlijk voor moeder en foetus. De NovaSure-behandeling is dan ook alleen geschikt voor vrouwen in de premenopauze die geen kinderwens meer hebben.

Kom je na de NovaSure-behandeling vervroegd in de overgang?

Nee, want de baarmoeder en eierstokken blijven behouden. Alleen het baarmoederslijmvlies wordt verwijderd. Hierdoor is de ingreep dus niet van invloed op je hormonen.

Hoe weet je na een NovaSure-behandeling of je in de overgang bent?

Als je na een NovaSure-behandeling nog lichte bloedingen hebt zal je merken dat die bloedingen onregelmatiger worden of uitblijven. Heb je geen bloedverlies meer sinds de Novasure-behandeling? Dan kun je het merken aan overgangsklachten als opvliegers, hoofdpijn, gewichtstoename, vaginale droogheid, slapeloosheid, nachtelijk zweten of meer zweten dan normaal.

Kan ik na verwijdering van het baarmoederslijmvlies nog zwanger raken?

Ja, je kan na het verwijderen van baarmoederslijmvlies nog zwanger raken, ook al is de kans op zwangerschap wel kleiner geworden. Dit is echter sterk af te raden, aangezien het gevaarlijk is voor moeder en foetus. Het is dus belangrijk om anticonceptie te gebruiken, zoals de pil, het spiraaltje of een condoom.  De NovaSure-behandeling is dan ook alleen geschikt voor vrouwen die geen kinderwens (meer) hebben of vrouwen in de premenopauze. 

Vermindert ook de menstruatiepijn na een NovaSure-behandeling?

NovaSure is in eerste instantie bedoeld om hevig bloedverlies te verminderen of zelfs te stoppen. Menstruatiepijn wordt veroorzaakt door krachtige samentrekkingen van de baarmoeder, dit komt bij hevig bloedverlies vaker en heviger voor. Veel vrouwen hebben na de NovaSure-behandeling dan ook aanmerkelijk minder menstruatiepijn.

Toon meer
Op zoek naar een gespecialiseerd ziekenhuis in de omgeving?