Veelgestelde vragen over Tijdens de behandeling

Wat gebeurt er tijdens een MyoSure-behandeling?

De gynaecoloog rekt de baarmoederhals iets op en brengt vervolgens een kijkbuis (hysteroscoop) in de baarmoederholte in. Via de hysteroscoop wordt een zoutoplossing ingebracht waardoor de wanden van de baarmoederholte uit elkaar geduwd worden en zo kan worden bekeken. Door de kijkbuis wordt het MyoSure-apparaat via de vagina in de baarmoeder ingebracht. Via een opening aan het uiteinde van het instrument worden de myomen of poliepen in stukjes weggesneden. Deze stukjes worden tegelijkertijd via deze opening weggezogen. Het weefsel wordt opgevangen en blijft geschikt voor microscopisch onderzoek door de patholoog.

Hoe lang duurt de MyoSure-behandeling?

De MyoSure-behandeling gebeurt meestal poliklinisch, waardoor je nog dezelfde dag naar huis kunt. De gynaecoloog brengt via de vagina een instrument de baarmoeder, waarmee de myomen of poliepen worden verwijderd. Gemiddeld duurt het 10 minuten om een myoom van 3 centimeter te verwijderen.

Wat voel ik tijdens de behandeling?

MyoSure kan zowel onder volledige verdoving (narcose) als onder lokale verdoving (poliklinisch) worden uitgevoerd. Bij volledige verdoving voel je niets tijdens de ingreep. Onder lokale verdoving kun je samentrekkingen van de baarmoeder soms nog licht voelen. Deze samentrekkingen lijken op menstruatiekrampen.

Kunnen er complicaties optreden?

Uit klinisch onderzoek is gebleken dat er bij minder dan 2 procent van de gevallen complicaties kunnen optreden. Complicaties die in uitzonderlijke gevallen kunnen voorkomen zijn een infectie en het ontstaan van een gaatje in de baarmoederwand. Deze kunnen goed worden behandeld waardoor er vrijwel nooit blijvende gevolgen zijn.

Toon meer
Op zoek naar een gespecialiseerd ziekenhuis in de omgeving?