Veelgestelde vragen over Vóór de behandeling

Wat is MyoSure?

MyoSure is een methode om vleesbomen (myomen) en poliepen uit de baarmoeder te verwijderen. Het is een minimaal invasieve techniek, waarbij de instrumenten via de vagina de baarmoeder worden ingebracht. Er wordt dus niet in de huid gesneden. MyoSure kan zowel onder volledige verdoving (narcose) als onder lokale verdoving worden uitgevoerd.

Hoe werkt MyoSure?

Via de vagina wordt een hysteroscoop (kijkbuis) ingebracht door de gynaecoloog. Via de hysteroscoop wordt het MyoSure instrument de baarmoeder ingeschoven en hapt het daar de vleesboom of poliep in stukjes weg.  

Wat zijn de voordelen van de MyoSure-methode?

MyoSure wordt meestal poliklinisch uitgevoerd, wat betekent dat er geen ziekenhuisopname nodig is. Hierdoor is het herstel ook snel. Ook kun je na de ingreep nog gerust kinderen krijgen. 

Wordt MyoSure vergoed door de ziektekostenverzekeraar?

Ja, MyoSure wordt vergoed door ziektekostenverzekeraars. Omdat de ingreep valt onder specialistische zorg moet je wel rekening houden met je eigen risico.

Wanneer kom je in aanmerking voor een MyoSure-behandeling?

De MyoSure behandeling is voor vrouwen die last hebben van hevig menstrueel bloedverlies door myomen of poliepen. Je komt ervoor in aanmerking als je niet zwanger bent, geen last hebt van bekkeninfecties of afwijkingen aan de baarmoederhals en als er geen sprake is van baarmoeder(hals)kanker. 

Welk ziekenhuis biedt de MyoSure-behandeling aan?

Door heel Nederland zijn er ziekenhuizen die MyoSure aanbieden als behandeloptie. Zoek hier op de kaart een ziekenhuis bij jou in de buurt.

Welke myomen kunnen met MyoSure worden verwijderd?

Een myoom dat vanuit de baarmoederwand in de baarmoederholte groeit, kan worden verwijderd via een MyoSure-behandeling. Het grootste deel van het myoom moet uitpuilen in de holte. Soms wordt het myoom in twee sessies verwijderd. Het deel dat in de wand zit wordt door de baarmoederspier in de tussenliggende tijd naar de holte toe geduwd en kan dan alsnog worden verwijderd.

Myomen die groter zijn dan 4 cm liggen voor het grootste deel in de spierwand van de baarmoeder en kunnen niet via de holte worden bereikt. Er kan dan worden gekozen voor een verwijdering via de buikholte. Dit is dan een kijkoperatie of een buiksnede operatie. Ook kan een embolisatie worden gedaan. Hierbij wordt via de lies een bloedvat dat naar het myoom loopt dichtgemaakt zodat het myoom niet meer, of minder, wordt doorbloedt en afsterft. 

Welke poliepen kunnen met MyoSure worden verwijderd?

Poliepen die uitgaan van het baarmoederslijmvlies (endometriumpoliepen) en van het baarmoederhalskanaal kunnen veilig via de MyoSure-behandeling worden verwijderd.

Toon meer
Op zoek naar een gespecialiseerd ziekenhuis in de omgeving?