Veelgestelde vragen over Vóór de behandeling

Wat is NovaSure?

NovaSure is een methode om het baarmoederslijmvlies te verwijderen, ook wel endometriumablatie genoemd. Hier wordt elektrische energie voor gebruikt. NovaSure wordt ingezet om hevig menstrueel bloedverlies te behandelen.

Hoe werkt NovaSure?

Verwijdering van het baarmoederslijmvlies met NovaSure is een efficiënt alternatief voor een rigoureuze ingreep als baarmoederverwijdering (hysterectomie). Met het NovaSure-systeem wordt een nauwkeurig gecontroleerde hoeveelheid elektrische energie toegediend om het baarmoederslijmvlies te verwijderen. Het is een behandeling op maat: de hoeveelheid energie die middels de waaier wordt toegediend is afhankelijk van de opbouw van de baarmoederwand. Zodra de gemeten weerstand van het weefsel verandert, stopt de behandeling. Gemiddeld duurt de ingreep 90 seconden.

Wat zijn de voordelen van de NovaSure-methode?

De verwijdering van het baarmoederslijmvlies met NovaSure is snel, simpel en veilig. Er is geen voorbehandeling met medicijnen nodig; bij andere methoden waarbij het slijmvlies wordt verwijderd is dat vaak wel het geval. De verwijdering van het baarmoederslijmvlies met NovaSure kan op elk gewenst moment tijdens de cyclus worden uitgevoerd, zelfs tijdens de menstruatie.

Wordt NovaSure vergoed door de ziektekostenverzekeraar?

Ja, NovaSure wordt vergoed door ziektekostenverzekeraars. Omdat het ziekenhuiszorg is moet je wel je eigen risico betalen, als je dit nog niet hebt verbruikt.

Zijn vrouwen tevreden over NovaSure?


Uit een enquête naar patiënttevredenheid blijkt dat meer dan 92% van de patiënten die met het NovaSure-systeem zijn behandeld, 12 maanden na de behandeling tevreden of erg tevreden is. 97% zegt dat ze de behandeling aan vrienden en kennissen zou aanraden.

Kom ik in aanmerking voor een NovaSure-behandeling?

Vrouwen die last hebben van hevig menstrueel bloedverlies en die geen kinderwens meer hebben, komen in principe in aanmerking voor verwijdering van het baarmoederslijmvlies met NovaSure. De gynaecoloog voert vooraf enkele diagnostische tests uit om eventuele andere afwijkingen van de baarmoeder (bijvoorbeeld vleesbomen of poliepen) uit te sluiten. Ook kan er een baarmoederhalsuitstrijkje of een biopt van het baarmoederslijmvlies worden afgenomen. Als er afwijkingen worden gevonden wordt er gekozen voor een andere behandeling dan NovaSure.

Waar kan ik terecht voor de NovaSure behandeling?

Door heel Nederland zijn er ziekenhuizen die NovaSure aanbieden als behandeloptie. Zoek hier op de kaart een ziekenhuis bij jou in de buurt.

Toon meer
Op zoek naar een gespecialiseerd ziekenhuis in de omgeving?