Oplossing voor hevig menstrueel bloedverlies zonder hormonen

Oplossing voor hevig menstrueel bloedverlies zonder hormonen
24 March 2016
Behandelingen

Eén van de oplossingen bij zware menstruaties is hormoontherapie: een behandeling met een anticonceptiepil of een spiraaltje waarbij oestrogeen en/of progestine het baarmoederslijmvlies dunner maken en zo het bloedverlies tijdens de menstruatie verminderen. Een behandeling die niet altijd succesvol blijkt te zijn (de helft van de vrouwen die de pil slikt, heeft nog steeds last van een hevige menstruatie), maar ook gepaard kan gaan met verschillende bijwerkingen.

De bijwerkingen van hormoontherapie

Die hormonen kunnen er namelijk zo nu en dan een potje van maken. Het ene moment loop je nog fluitend door de winkel op zoek naar een lekker pak koekjes voor bij de koffie, het andere moment moet het voltallige winkelpersoneel op de schop omdat je lievelingskoekjes ‘tijdelijk niet leverbaar’ zijn. En niet alleen je humeur moet eronder lijden. Zo kunnen de kwajongens er ook voor zorgen dat je minder zin hebt in seks en kunnen ze verschillende fysieke klachten geven, zoals:

  • Doorbraakbloedingen
  • Pijnlijke borsten
  • Acne
  • Gewichtstoename
  • Opgeblazen gevoel
  • Hoofdpijn
  • Misselijkheid

Hormonen bij vrouwen

Dat we chagrijnig kunnen worden van hormonen, is dus wel duidelijk. Menig vrouw loopt er maandelijks een week lang iets minder flamboyant bij. Van huilbuien tot het afsnauwen van iedereen die ook maar iets te dichtbij komt. Voor sommige vrouwen staat letterlijk de hele wereld op zijn kop bij hormoongebruik.

Hormoontherapie bij hevig bloedverlies

Behandeling met hormonen wordt (o.a. vanwege die sterke bijwerkingen) vaak gebruikt als een tijdelijke oplossing. Dat betekent dat er op den duur alsnog een andere behandeling nodig is om de strijd met hevige menstruaties aan te gaan. Het krijgen van doorbraakbloedingen tijdens de behandelingsduur is voor de meeste vrouwen de reden om te stoppen met de inname van hormonen.

Behandelingen tegen hevige menstruaties zonder hormonen

Gelukkig zijn er ook oplossingen die geen gebruik maken van hormonen en waarbij de kans op klachten miniem is, zoals NovaSure, het verwijderen van de baarmoeder en dilatatie & curettage. Op de pagina met oplossingen staan alle vijf mogelijke behandelingen in een overzichtelijk rijtje. Zo kun je gemakkelijk de voor- en nadelen tegen elkaar afwegen, de verschillende slagingspercentages bekijken en de bijwerkingen per behandeling doornemen. Zo is het verwijderen van de baarmoeder een nogal ingrijpende behandeling. Het is verstandig om niet van de ene op de andere dag te besluiten om een behandeling wel of niet te ondergaan en deze verschillende opties goed met de arts door te nemen. Bereid je daarom goed voor op een gesprek met de huisarts.

Op zoek naar een gespecialiseerd ziekenhuis in de omgeving?