Welk menstruatieproduct is het best?

Welk menstruatieproduct is het best?
17 mei 2021
Menstruatie

Zelfs als je gemiddeld menstrueert, verbruik je nogal wat menstruatieproducten in je leven. Reken maar uit: je bent zo’n 40 jaar van je leven ongesteld, ongeveer 13 keer per jaar en plusminus 5 dagen per keer. Per dag heb je al gauw 5 producten nodig. Omgerekend zijn dat 13.000 maandverbanden of tampons. Vooropgesteld dat je geen last hebt van hevig menstrueel bloedverlies (HMB ofwel menorragie).

Vrouwen met HMB moeten op hoogtijdagen vaak om het uur naar de wc voor een wisseltruc, hebben meerdere producten (maandverband én tampon) tegelijk nodig en moeten vaak ‘s nachts hun bed uit om doorlekken te voorkomen. Tel daar andere symptomen bij op, zoals een cyclusduur korter dan 21 dagen en een menstruatieduur langer dan 7 dagen, en de uitkomst is heel wat meer dan dat gemiddelde van 25 producten per cyclus.

Een te hoge absorptiegraad kan ook

Bergen maandverband en tampons nodig hebben, dat is niet alleen een aanslag op je budget en het milieu. Het kan ook tot allerlei vulvaire (de vulva is het uitwendige deel van je vagina) en vaginale klachten leiden. Bijvoorbeeld omdat je een té hoge absorptiegraad gebruikt. De absorptiegraad van maandverband en tampons wordt met druppels op de verpakking aangegeven. Hoe meer druppels, hoe meer het product kan absorberen.

Als je hevig menstrueel bloedverlies hebt en grote stolsels verliest, is het voorkomen van doorlekvlekken nogal een uitdaging. Het lijkt dan logisch om voor de allerhoogste beschermingsgraad (of zelfs voor kraamverband) te kiezen. Ook op dagen dat dit niet per se nodig is; als je ongesteld zou kunnen worden. Karakteristiek voor HMB is namelijk ook dat de menstruatie vaak onverwachts, in volle hevigheid kan losbarsten. Daar helpt geen inlegkruisje tegen.

Voorzichtig met ‘voor de zekerheid’

Wegwerpmaandverband en tampons zijn ontworpen om zo veel en zo goed mogelijk te absorberen. Menstruatiebloed uiteraard, maar ook het vocht van je vaginale slijmvlies. Om die reden kun je beter geen tampon gebruiken als je niet menstrueert. Als je vagina te droog is, kunnen bij het verwijderen van de tampon vezels in de vagina achter blijven of minuscule wondjes ontstaan. Infecties liggen dan op de loer.

Niet alleen verkeerd gebruik van menstruatieproducten, ook de overgang kan ervoor zorgen dat je ineens gevoeliger op menstruatieproducten reageert doordat de natuurlijke vaginale flora verstoort raakt. In de premenopauze daalt de aanmaak van oestrogeen. Dat zorgt er voor dat de slijmvliezen droger worden, waardoor de bekledende laag van je vagina en vulva dunner en droger wordt. Ongeveer 15% van de vrouwen ervaart vaginale droogheid in de periode voor de menopauze.1 Dat kan jeuk, een branderig gevoel en pijnklachten geven. Het kan er ook voor zorgen dat je een tampon niet meer goed kunt inbrengen of dat je deze ‘voelt zitten’ zelfs als je deze diep genoeg hebt ingebracht.

Help mijn maandverband/tampon irriteert?

Reageer je minder goed op je vertrouwde merk maandverband of tampons? Probeer dan eens een ander merk. Denk aan maandverband of tampons van biologisch gecertificeerd katoen. Of probeer eens een heel ander menstruatieproduct. Bijvoorbeeld een menstruatiecup. Nadeel van zo’n herbruikbaar cupje is dat inbrengen en (vooral) verwijderen een knoeiboel kan geven als je ongeoefend bent. Probeer dit dus niet voor het eerst als je heftig menstrueert, maar kies een lichte dag. Voordeel is dat het bloed wordt opgevangen in plaats van geabsorbeerd, waardoor je vagina niet uitdroogt. Daarbij kunnen cupjes (afhankelijk van het merk en het formaat) tot wel 50 ml bloed opvangen. Je kunt een cupje dragen als je niet zeker weet of je ongesteld wordt. Uiteraard moet je ‘m ook dan om de 12 uur uitspoelen. En je hebt er maar eentje nodig.

Ook een overweging: een menstruatieslip. Dit is een broekje met een super absorberend kruisje dat, afhankelijk van het merk, wel 20 ml bloed kan opnemen. Ter vergelijking: een superplus tampon absorbeert 15 ml. Aan de styling is dit geheime wapen vaak niet af te zien. Je hebt ze in allerlei kleuren en uitvoeringen, van shortje en bikinibroekje tot string. Je kunt ze met maandverband en of/tampon dragen. Voor driedubbele bescherming dus. Of experimenteer eens met wasbaar maandverband. Dit absorbeert minder goed dan wegwerpverband, omdat het bloed minder snel wordt opgenomen, maar is wel een fijn alternatief als je op safe wilt spelen voor het geval de ‘feestweek’ ineens begint.

Heb je altijd dubbele bescherming nodig?    

Meerdere producten tegelijk nodig hebben, om het uur naar de wc moeten voor een wisseltruc, een korte cyclus van minder dan 21 dagen en een menstruatieduur van meer dan 7 dagen: het zijn symptomen van HMB. Dit is een medisch erkende aandoening waarvoor meerdere, eenvoudige oplossingen bestaan. Al is de oorzaak van HMB vaak onschuldig, er kan een andere medische aandoening aan HMB ten grondslag liggen. Bij menstruatieproblemen is het dus altijd verstandig om een afspraak te maken met de (huis)arts.


Bronnen:

1Bouma J, De Jonge M, De Laat EAT, Eekhof H, Engel HF, Groeneveld FPMJ, et al. NHG-Standaard De overgang (eerste herziening). Huisarts Wet 2012;55(4):168-72.

Op zoek naar een gespecialiseerd ziekenhuis in de omgeving?