Veelgestelde vragen over Vóór de behandeling

Wat is een hysterectomie?

Een hysterectomie is een ingreep waarbij de baarmoeder wordt verwijderd. Soms worden ook de eierstokken en/of baarmoederhals verwijderd middels een separate ingreep, die vaak tegelijkertijd met de baarmoederverwijdering plaatsvindt.

Het verwijderen van de baarmoeder kan op diverse manieren gebeuren: via de vagina, met een kijkoperatie of via een snede in de buik. Een hysterectomie is dus een zware operatieve ingreep, die gepaard gaat met ziekenhuisopname. Na een verwijdering van de baarmoeder kan je niet meer zwanger worden en zal je ook niet langer menstrueren.

Wanneer wordt er voor een hysterectomie gekozen?

Vaak is een hysterectomie de laatste optie die overwogen wordt bij bepaalde medische problemen of aandoeningen. Denk bijvoorbeeld aan endometriose, tumoren, afwijkende cellen in de baarmoeder, vleesbomen, bekkenbodemproblemen en menstruatieproblemen als hevig bloedverlies 5. Lees ook de blog: Wanneer kom je in aanmerking voor baarmoederverwijdering?

Wordt een hysterectomie vergoed?

Ja, een hysterectomie wordt vergoed door de ziektekostenverzekeraars. Omdat het ziekenhuiszorg is moet je wel je eigen risico betalen, als je dit nog niet hebt verbruikt.

Toon meer
Op zoek naar een gespecialiseerd ziekenhuis in de omgeving?