De oplossing voor veel bloedverlies bij je menstruatie

De oplossing voor veel bloedverlies bij je menstruatie
2 juni 2016
Behandelingen

Voor de ene vrouw is de menstruatie een maandelijks terugkerend dingetje waarbij je enkel net even iets vaker naar het toilet moet dan normaal en je vijf tot zeven dagen lang na het werk schaamteloos op de bank mag neerploffen met een pak van je lievelingskoekjes. Voor de ander verloopt deze week echter iets minder soepel.

Hevige menstruatie: menorragie

Eén op de vijf vrouwen in Nederland heeft namelijk last van menorragie: een medische term voor vrouwen die tijdens hun menstruatie last hebben van veel bloedverlies. Een aandoening waarbij het onschuldige ‘iets vaker naar de wc moeten’ plaatsmaakt voor bezoekjes aan het toilet die soms wel elk uur moeten plaatsvinden en het ‘gedoogde’ bankhangen lang niet zo leuk is als het lijkt.

Een zware menstruatie met korte cyclus is niet normaal

Of vrouwen van jongs af aan al last hebben van een hevige menstruatie of hier pas tijdens de overgang mee te maken krijgen, veel vrouwen denken dat een zware menstruatie er nu eenmaal bij hoort. Echter zijn er verschillende oplossingen om de vervelende menstruatieklachten (denk aan vermoeidheidtussentijds bloedverlies en PMS) aan te pakken en niet zeven dagen lang (of meer!) uit de roulatie te liggen.

De oplossing bij veel bloedverlies bij de menstruatie

Afhankelijk van jouw situatie zijn er verschillende behandelingen bij hevig bloedverlies tijdens de menstruatie. Zo kun je het spiraaltje en de pil beter links laten liggen als je heftig reageert op hormonen en is de NovaSure-behandeling misschien niet de juiste behandeling als je nog een kinderwens hebt. Onderstaand vind je de mogelijke behandelingen op een rijtje:

  • NovaSure: het verminderen of stoppen van hevige menstruaties door het verwijderen van het baarmoederslijmvlies;
  • MyoSure: het weghalen van myomen en poliepen in de baarmoeder;
  • Baarmoederverwijdering: het verwijderen van de baarmoeder in één ingreep;
  • Hormoontherapie: het verminderen van bloedverlies met hormonale geneesmiddelen zoals de pil of een spiraaltje;
  • Dilattie & curettage: het tijdelijk verminderen van de hevige bloedingen door het wegschrapen van het baarmoederslijmvlies.

Bekijk het overzicht met alle behandelingen voor een handige opsomming van alle voor- en nadelen per behandeling. Lees ook: waarom werkt de ene methode tegen hevig bloedverlies voor mijn vriendin wel en voor mij niet?

Zelf je menstruatieklachten verlichten

Ook kun je zelf een aantal dingen doen om je klachten bij een hevige menstruatie te verlichten. Zo is het belangrijk dat je gezond eet en de juiste voeding binnenkrijgt, voldoende beweegt, maar ook ontspanning zoekt. Lees deze zes tips om zelf je menstruatieklachten te verlichten.

Op zoek naar een gespecialiseerd ziekenhuis in de omgeving?