Blog

Zijn menstruatieproblemen erfelijk? Zijn menstruatieproblemen erfelijk? Zijn menstruatieproblemen erfelijk?

Zijn menstruatieproblemen erfelijk?

Oorzaken
clock copy Created with Sketch. 22-04-2022

Als je moeder menstruatieproblemen had, hoe groot is dan de kans dat jij deze ook krijgt? En deze vervolgens weer doorgeeft aan de volgende generatie?

10 Vragen over… adenomyose 10 Vragen over… adenomyose 10 Vragen over… adenomyose

10 Vragen over… adenomyose

Oorzaken
clock copy Created with Sketch. 03-01-2022

Van endometriose hebben de meeste mensen inmiddels wel eens gehoord. Maar wat is adenomyose? Welke symptomen zijn karakteristiek? En wat heeft deze gynaecologische aandoening met hevig menstrueel bloedverlies te maken?

De invloed van PCOS op je menstruatie De invloed van PCOS op je menstruatie De invloed van PCOS op je menstruatie

De invloed van PCOS op je menstruatie

Oorzaken
clock copy Created with Sketch. 06-09-2021

PCOS ofwel het polycysteus-ovariumsyndroom kan ervoor zorgen dat je menstruatie uitblijft, maar het kan ook hevige menstruaties veroorzaken. Hoe zit dat precies? Wat is PCOS eigenlijk? En wat kun je er aan doen?

Open over de overgang Open over de overgang Open over de overgang

Open over de overgang

Oorzaken
clock copy Created with Sketch. 06-04-2021

Iedere vrouw maakt de overgang mee. Niks om je voor te schamen dus. Toch zijn overgangsperikelen – net als menstruatieproblemen – nog altijd een taboe. Met alle gezondheidsrisico’s van dien.

Myomen en poliepen: wat is het verschil? Myomen en poliepen: wat is het verschil? Myomen en poliepen: wat is het verschil?

Myomen en poliepen: wat is het verschil?

Oorzaken
clock copy Created with Sketch. 03-12-2019

Myomen, poliepen en vleesbomen. Ze kunnen allemaal hevige menstruaties veroorzaken. Maar wat zijn het precies? Waarin verschillen ze van elkaar? Kunnen ze kwaad? En – als je ze hebt – wat kun je er dan aan laten doen?

Hevige menstruatie door stollingsziekte? Hevige menstruatie door stollingsziekte? Hevige menstruatie door stollingsziekte?

Hevige menstruatie door stollingsziekte?

Oorzaken
clock copy Created with Sketch. 14-10-2019

Hevig menstrueren kan allerlei oorzaken hebben. Maar heb je ook geregeld last van blauwe plekken, bloedend tandvlees en/of bloedneuzen, dan is het oppassen geblazen. Hevig bloedverlies tijdens de menstruatie kan namelijk ook het symptoom van een stollingsstoornis zijn.

Curettage bij myomen of vleesbomen achterhaald? Curettage bij myomen of vleesbomen achterhaald? Curettage bij myomen of vleesbomen achterhaald?

Curettage bij myomen of vleesbomen achterhaald?

Oorzaken
clock copy Created with Sketch. 08-11-2017

Hevig bloedverlies en veel pijn hoort wat ons betreft niet bij de menstruatie en tóch blijven veel vrouwen ermee rondlopen. Onnodig, want meestal kan de oorzaak vrij eenvoudig verholpen worden, zoals in veel gevallen bij poliepen of myomen(vleesbomen). Veel vrouwen vinden een operatie of curettage echter een drempel. Gelukkig zijn er anno 2017 ook andere mogelijkheden.

Welke typen poliepen zijn er? Welke typen poliepen zijn er? Welke typen poliepen zijn er?

Welke typen poliepen zijn er?

Oorzaken
clock copy Created with Sketch. 25-09-2017

Een poliep in het endometrium is in bijna alle gevallen een goedaardige uitstulping van baarmoederslijmvlies. Oftewel: een pijnloos slijmvliesgezwel dat voorkomt in de baarmoeder of baarmoederhals. Ze staan als het ware op een steeltje. Qua grootte kunnen poliepen variëren van een speldenknop tot een golfbal en vaak ondervinden vrouwen er nauwelijks klachten van. Toch kunnen poliepen de oorzaak zijn van hevige menstruatieklachten.

Welke typen myomen zijn er? Welke typen myomen zijn er? Welke typen myomen zijn er?

Welke typen myomen zijn er?

Oorzaken
clock copy Created with Sketch. 07-08-2017

Een myoom (ook wel vleesboom genoemd) is een goedaardig gezwel dat zich in de spierwand van de baarmoeder bevindt. Ze bestaan voornamelijk uit spier- en bindweefsel en voelen rubberachtig aan. Klinkt eng, maar in veel gevallen ondervinden vrouwen er nauwelijks klachten van. Sterker nog; de meeste myomen worden bij toeval ontdekt. Myomen kunnen enorm verschillen in grootte, maar het is vooral de plaats van het myoom dat van invloed is op de klachten en de eventuele behandeling. Hieronder daarom een korte uiteenzetting van de verschillende typen myomen.

Endometriose: symptomen en oplossingen Endometriose: symptomen en oplossingen Endometriose: symptomen en oplossingen

Endometriose: symptomen en oplossingen

Oorzaken
clock copy Created with Sketch. 12-06-2017

Een helaas veelvoorkomende oorzaak van extreme menstruatiepijn is endometriose, een chronische ziekte die alleen bij vrouwen in de vruchtbare periode voorkomt. Endometriose is het gevolg van baarmoederslijmvlies lijkend weefsel (endometrium) búiten de baarmoederholte. De klachten lopen enorm uiteen en variëren van nauwelijks merkbaar tot ondraaglijke menstruatiepijnen. Wat houdt de ziekte precies in en belangrijker: is er iets aan te doen?

Hevig bloedverlies; mogelijke oorzaken en bijbehorende oplossingen Hevig bloedverlies; mogelijke oorzaken en bijbehorende oplossingen Hevig bloedverlies; mogelijke oorzaken en bijbehorende oplossingen

Hevig bloedverlies; mogelijke oorzaken en bijbehorende oplossingen

Oorzaken
clock copy Created with Sketch. 10-02-2017

Menstrueren begint in de pubertijd en stopt bij de overgang. Niet de fijnste periode van de maand, maar wél een manier van je lichaam om te vertellen dat je ‘systeem’ naar behoren werkt. De cyclus wordt gestuurd door hormonen, waarvan oestrogeen en progesteron de belangrijkste zijn. Een evenwicht van beide hormonen zorgt ervoor dat je lichaam maandelijks baarmoederslijm opbouwt en weer afstoot (door te menstrueren).

Bloedproppen en stolsels; de meest voorkomende oorzaken Bloedproppen en stolsels; de meest voorkomende oorzaken Bloedproppen en stolsels; de meest voorkomende oorzaken

Bloedproppen en stolsels; de meest voorkomende oorzaken

Oorzaken
clock copy Created with Sketch. 13-01-2017

Bloedproppen en stolsels tijdens de menstruatie: de meerderheid van de vrouwen heeft het wel eens meegemaakt. De eerste keer dat dit gebeurt kan even schrikken zijn, maar incidenteel bloedverlies met stolsels is in principe onschuldig. Wanneer het verlies van bloedproppen of stolsels maandelijks terugkomt en buitengewone proporties aanneemt, is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts. Wat zijn de meest voorkomende oorzaken?

Welke menstruatieklachten heb ik tijdens de overgang? Welke menstruatieklachten heb ik tijdens de overgang? Welke menstruatieklachten heb ik tijdens de overgang?

Welke menstruatieklachten heb ik tijdens de overgang?

Oorzaken
clock copy Created with Sketch. 10-05-2016

De overgang staat bekend als een periode van kommer en kwel. Veel vrouwen kunnen dit beamen en krijgen vanaf hun 35ste (ja, zo vroeg kan de overgang al aantreden) last van allerlei kwaaltjes, zoals humeurigheid en nachtelijk zweten. Voor veel vrouwen is dit één van de eerste verschijnselen die erop duidt dat de menopauze in zicht is. Maar van welke (menstruatie)klachten kun je precies last krijgen tijdens de overgang?

Kan ik aan mijn menstruatie zien dat ik in de overgang zit? Kan ik aan mijn menstruatie zien dat ik in de overgang zit? Kan ik aan mijn menstruatie zien dat ik in de overgang zit?

Kan ik aan mijn menstruatie zien dat ik in de overgang zit?

Oorzaken
clock copy Created with Sketch. 07-04-2016

Stemmingswisselingen, opvliegers en slapeloosheid, vrouwen in de overgang zijn er maar al te bekend mee. Overgangsklachten kunnen nogal eens roet in het eten gooien tijdens het dagelijks leven. Damn you, overgang!

Waarom verandert de menstruatie tijdens de overgang? Waarom verandert de menstruatie tijdens de overgang? Waarom verandert de menstruatie tijdens de overgang?

Waarom verandert de menstruatie tijdens de overgang?

Oorzaken
clock copy Created with Sketch. 11-02-2016

Vanaf ongeveer het 45ste levensjaar kunnen vrouwen de eerste sporen van de overgang opmerken, zoals opvliegers, nachtelijk transpireren en een onregelmatige menstruatie. Maar waarom worden wij vrouwen geteisterd met deze nare verschijnselen?

Hoe verloopt de menstruatie tijdens de overgang? Hoe verloopt de menstruatie tijdens de overgang? Hoe verloopt de menstruatie tijdens de overgang?

Hoe verloopt de menstruatie tijdens de overgang?

Oorzaken
clock copy Created with Sketch. 19-11-2015

Hartkloppingen, opvliegers en een veranderde menstruatie: het klinkt menig vrouw van middelbare leeftijd waarschijnlijk bekend in de oren. De een heeft er (gelukkig) minder last van dan de ander, maar de beruchte verschijnselen die tijdens de overgang kunnen optreden liegen er niet om; de hormonale veranderingen kunnen inderdaad heel wat in ons lichaam teweegbrengen.

Poliepen en zwanger worden Poliepen en zwanger worden Poliepen en zwanger worden

Poliepen en zwanger worden

Oorzaken
clock copy Created with Sketch. 28-09-2015

Zo klein als een kruimeltje, zo groot als een golfbal, in de vorm van een paddenstoel of juist zo plat als een schoteltje. Baarmoederpoliepen komen voor in verschillende vormen, maten en aantallen.

Waarom heeft de ene vrouw wel en de andere geen last van myomen? Waarom heeft de ene vrouw wel en de andere geen last van myomen? Waarom heeft de ene vrouw wel en de andere geen last van myomen?

Waarom heeft de ene vrouw wel en de andere geen last van myomen?

Oorzaken
clock copy Created with Sketch. 06-04-2015

In Nederland hebben 1,8 miljoen vrouwen myomen in de baarmoeder. Echter veroorzaken deze vleesbomen bij lang niet alle vrouwen ook klachten. Vaak weet je zelf niet eens dat je een vleesboom hebt!

Hevig bloedverlies en het polycysteus ovarium syndroom Hevig bloedverlies en het polycysteus ovarium syndroom Hevig bloedverlies en het polycysteus ovarium syndroom

Hevig bloedverlies en het polycysteus ovarium syndroom

Oorzaken
clock copy Created with Sketch. 13-02-2015

Ik hoor je denken, polycystewattes? Het polycysteus ovarium syndroom, of kortweg PCOS, is bij veel vrouwen een ietwat onduidelijk syndroom dat invloed heeft op de menstruatie.

Het hoe en wat van de pre-menopauze Het hoe en wat van de pre-menopauze Het hoe en wat van de pre-menopauze

Het hoe en wat van de pre-menopauze

Oorzaken
clock copy Created with Sketch. 19-01-2015

Voorafgaand en na de menopauze vinden ook veranderingen plaats in het lichaam die onder de overgang vallen en, je voelt ‘m al aankomen, net zo vrolijk allerlei verschijnselen met zich meebrengen. Jammerlijk, maar aan deze natuurlijke processen valt weinig te veranderen. Wat zijn de klachten? Lees het hier!

Hevig bloedverlies tijdens de overgang Hevig bloedverlies tijdens de overgang Hevig bloedverlies tijdens de overgang

Hevig bloedverlies tijdens de overgang

Oorzaken
clock copy Created with Sketch. 28-01-2014

Na je veertigste jaar kan je menstruatie nog behoorlijk veranderen. Vaak is dat een geleidelijk proces en ga je hier als vrouw stap-voor-stap in mee.

Libelle – ‘Alles over de baarmoeder’ Libelle – ‘Alles over de baarmoeder’ Libelle – ‘Alles over de baarmoeder’

Libelle – ‘Alles over de baarmoeder’

Oorzaken
clock copy Created with Sketch. 03-02-2013

De baarmoeder, of uterus, zit laag in het bekken tussen de blaas en de endeldarm. Lees hier meer over dit vrouwelijke orgaan in de Libelle.