Blog

Heb je recht op een behandeling (en vergoeding) bij hevige menstruaties? Heb je recht op een behandeling (en vergoeding) bij hevige menstruaties? Heb je recht op een behandeling (en vergoeding) bij hevige menstruaties?

Heb je recht op een behandeling (en vergoeding) bij hevige menstruaties?

Weetjes
clock copy Created with Sketch. 17-08-2022

In deze blog belichten we twee veel gestelde vragen, ofwel thema’s. De eerste: heb je recht op behandeling en/of doorverwijzing? De tweede: welke behandelingen worden wel en niet door de zorgverzekering vergoed?

NovaSure of Mirena: welke behandeloptie is effectiever? NovaSure of Mirena: welke behandeloptie is effectiever? NovaSure of Mirena: welke behandeloptie is effectiever?

NovaSure of Mirena: welke behandeloptie is effectiever?

NovaSure
clock copy Created with Sketch. 26-11-2020

Als je last hebt van hevig menstrueel bloedverlies, dan zijn er meerdere behandelopties. Twee daarvan – het spiraaltje met hormoonafgifte (Mirena) en endometriumablatie (NovaSure) ­- zijn in een wetenschappelijke studie uitvoerig met elkaar vergeleken. Hamvraag: welke methode is effectiever?

Wat als de pil of Mirena spiraal niet helpt tegen hevige menstruatieklachten? Wat als de pil of Mirena spiraal niet helpt tegen hevige menstruatieklachten? Wat als de pil of Mirena spiraal niet helpt tegen hevige menstruatieklachten?

Wat als de pil of Mirena spiraal niet helpt tegen hevige menstruatieklachten?

Behandelingen
clock copy Created with Sketch. 19-02-2018

Wanneer een vrouw te maken krijgt met hele heftige menstruaties, zal een huisarts in eerste instantie de oplossing zoeken in hormoonbehandelingen. Op zich niet vreemd, want de problemen ontstaan in veel gevallen onder invloed van (een disbalans in) hormonen. Maar wat als de pil of de Mirena spiraal niet werkt? Of als de bijwerkingen van een hormoonoplossing niet opwegen tegen de voordelen?

Wanneer kom je in aanmerking voor baarmoederverwijdering? Wanneer kom je in aanmerking voor baarmoederverwijdering? Wanneer kom je in aanmerking voor baarmoederverwijdering?

Wanneer kom je in aanmerking voor baarmoederverwijdering?

Behandelingen
clock copy Created with Sketch. 22-01-2018

Een baarmoederverwijdering (hysterectomie) is onomkeerbaar en bovendien een relatief zware buikoperatie. Geen oplossing waar een gynaecoloog voor zou kiezen, als het niet noodzakelijk zou zijn. Wanneer kom je nu precies in aanmerking voor een baarmoederverwijdering?

Te dik baarmoederslijmvlies: wat betekent dit? Te dik baarmoederslijmvlies: wat betekent dit? Te dik baarmoederslijmvlies: wat betekent dit?

Te dik baarmoederslijmvlies: wat betekent dit?

Behandelingen
clock copy Created with Sketch. 08-01-2018

Sommige vrouwen ervaren al vanaf hun allereerste menstruatie hevig bloedverlies, terwijl andere vrouwen daar pas in de overgang mee te maken krijgen. Te dik baarmoederslijmvlies is een veelvoorkomende oorzaak van hevige menstruatieklachten. Maar wanneer is je baarmoederslijmvlies te dik, hoe komt dit en belangrijker: wat kun je eraan doen?

De oplossing voor veel bloedverlies bij je menstruatie De oplossing voor veel bloedverlies bij je menstruatie De oplossing voor veel bloedverlies bij je menstruatie

De oplossing voor veel bloedverlies bij je menstruatie

Behandelingen
clock copy Created with Sketch. 02-06-2016

Voor de ene vrouw is de menstruatie een maandelijks terugkerend dingetje waarbij je enkel net even iets vaker naar het toilet moet dan normaal en je vijf tot zeven dagen lang na het werk schaamteloos op de bank mag neerploffen met een pak van je lievelingskoekjes. Voor de ander verloopt deze week echter iets minder soepel.

Oplossing voor hevig menstrueel bloedverlies zonder hormonen Oplossing voor hevig menstrueel bloedverlies zonder hormonen Oplossing voor hevig menstrueel bloedverlies zonder hormonen

Oplossing voor hevig menstrueel bloedverlies zonder hormonen

Behandelingen
clock copy Created with Sketch. 24-03-2016

Eén van de oplossingen bij zware menstruaties is hormoontherapie: een behandeling met een anticonceptiepil of een spiraaltje waarbij oestrogeen en/of progestine het baarmoederslijmvlies dunner maken en zo het bloedverlies tijdens de menstruatie verminderen.

Van huisarts naar gynaecoloog Van huisarts naar gynaecoloog Van huisarts naar gynaecoloog

Van huisarts naar gynaecoloog

Behandelingen
clock copy Created with Sketch. 31-08-2015

Driekwart van alle vrouwen met menorragie maakt zich zorgen over hevig bloedverlies, maar naar schatting gaat maar zo’n tien tot vijftien procent van de vrouwen daadwerkelijk op zoek naar medische hulp. Sterker nog: sommige vrouwen doen er zo’n zeven jaar over om de stap te zetten en het probleem aan te pakken.

De ins en outs van sterilisatie en de menstruatie De ins en outs van sterilisatie en de menstruatie De ins en outs van sterilisatie en de menstruatie

De ins en outs van sterilisatie en de menstruatie

Behandelingen
clock copy Created with Sketch. 06-07-2015

Voordat je de ingreep ondergaat, is het verstandig om jezelf goed in te lezen over de operatie zelf, de voor- en nadelen en de mogelijke bijwerkingen en klachten. Wist je bijvoorbeeld dat sterilisatie invloed kan hebben op jouw menstruatie?

Welke vragen stel ik aan de dokter? Welke vragen stel ik aan de dokter? Welke vragen stel ik aan de dokter?

Welke vragen stel ik aan de dokter?

Behandelingen
clock copy Created with Sketch. 15-06-2015

Op naar de dokter! Maar dan zit je daar, en dan? Welke vragen moet je stellen? En wat als de dokter je naar huis stuurt omdat hij of zij denkt dat het allemaal wel meevalt?

Je baarmoeder verwijderen? Zeker weten? Je baarmoeder verwijderen? Zeker weten? Je baarmoeder verwijderen? Zeker weten?

Je baarmoeder verwijderen? Zeker weten?

Behandelingen
clock copy Created with Sketch. 18-05-2015

Ondanks de ingrijpende operatie wordt bij tweederde van de patiënten baarmoederverwijdering nog altijd aangeraden door de arts. Een lastige situatie, want tegenwoordig zijn er ook allerlei andere behandelmogelijkheden…

Waarom werkt de ene methode tegen hevig bloedverlies voor mijn vriendin wel en voor mij niet? Waarom werkt de ene methode tegen hevig bloedverlies voor mijn vriendin wel en voor mij niet? Waarom werkt de ene methode tegen hevig bloedverlies voor mijn vriendin wel en voor mij niet?

Waarom werkt de ene methode tegen hevig bloedverlies voor mijn vriendin wel en voor mij niet?

Behandelingen
clock copy Created with Sketch. 23-03-2015

Heb jij maandelijks te kampen met hevige bloedingen, krampen en zit je helemaal niet lekker in je vel? Er is één schrale troost, je bent niet de enige.

De hele wereld op zijn kop bij hormoongebruik De hele wereld op zijn kop bij hormoongebruik De hele wereld op zijn kop bij hormoongebruik

De hele wereld op zijn kop bij hormoongebruik

Behandelingen
clock copy Created with Sketch. 09-03-2015

Daar loop je dan met je goede gedrag, misselijk en chagrijnig op weg naar je werk. En alsof dat nog niet genoeg is, begint er bij aankomst op kantoor een lichte hoofdpijn op te spelen. En dat terwijl je vandaag de hele dag in vergadering zit!

Je baarmoeder behouden, ja of nee? Je baarmoeder behouden, ja of nee? Je baarmoeder behouden, ja of nee?

Je baarmoeder behouden, ja of nee?

Behandelingen
clock copy Created with Sketch. 05-01-2015

Alsof het niets is laten in Nederland jaarlijks zo’n 27.500 vrouwen hun baarmoeder verwijderen. En om de situatie nog eens wat extra ernst te geven: in Amerika is één op de drie vrouwen rond haar 60ste levensjaar haar baarmoeder kwijt.

Hevige menstruatie eenvoudig te verhelpen Hevige menstruatie eenvoudig te verhelpen Hevige menstruatie eenvoudig te verhelpen

Hevige menstruatie eenvoudig te verhelpen

Behandelingen
clock copy Created with Sketch. 24-03-2014

Onderzoeker Josien Penninx toont aan dat hevige menstruatie eenvoudig te verhelpen is door verwijdering of beschadiging van het baarmoederslijmvlies.

Libelle – ‘Baarmoeder’ Libelle – ‘Baarmoeder’ Libelle – ‘Baarmoeder’

Libelle – ‘Baarmoeder’

Behandelingen
clock copy Created with Sketch. 28-07-2011

Lees hier het artikel van Libelle over de baarmoeder en de bijbehorende klachten zoals bijvoorbeeld: menstruatiestoornissen, onvruchtbaar door endometriose, Baarmoederhalskanker en hevig bloedverlies.